VR-kameror ska få ryska kor att mjölka mer

Ryska mjölkkor utrustas med VR-glasögon för att öka mjölkproduktionen. Det skriver som tagit del av ett från Moskvas jordbruksmyndighet.

Ryska mjölkkor utrustas med VR-glasögon. Målet med experimentet är att öka mjölkproduktionen.
Ryska mjölkkor utrustas med VR-glasögon. Målet med experimentet är att öka mjölkproduktionen. FOTO: MINISTERIET FÖR JORDBRUK OCH LIVSMEDEL I MOSKVA-REGIONEN

Lantbruksdjur blir allt mer digitala, men att utrusta dem med VR-glasögon är något oväntat. VR står för virtual reality eller virtuell verklighet på svenska. Inuti ett par VR-glasögon visas en digital låtsasmiljö, liknande en datorspelsvärld. När bäraren rör på huvudet speglas rörelserna i den virtuella miljön.

I kornas VR-värld visas en grön betesmark. Tanken är att bilden ska stimulera aptiten och göra djuren lugnare. Det i sin tur ska höja kvaliteten och öka mjölkvolymen.

Tyder på goda resultat

Experimentet har genomförts på en gård i Krasnogorsk nordväst om Moskva. Tillsammans med rådgivare och veterinärer har teknikutvecklare anpassat VR-glasögonen till ett kohuvud och tagit fram programvaran med en grönskande betesmark.

Kon bär VR-glasögon en mulen dag men förmodligen föreställer hon sig att hon är på grönbete.
Kon bär VR-glasögon en mulen dag men förmodligen föreställer hon sig att hon är på grönbete. FOTO: MINISTERIET FÖR JORDBRUK OCH LIVSMEDEL I MOSKVA-REGIONEN

Moskvas jordbruksmyndighet hävdar att korna ska ha blivit mindre stressade med glasögonen på. De citerade bland annat forskning från Wageningen Universitet i Nederländerna samt från Scotland's Rural College som tyder på att en lugnande atmosfär ökar mjölkproduktionen.

Nästa steg blir att utvärdera hur mjölkproduktionen faktiskt påverkas. Om resultaten visar sig positiva är planen att genomgöra VR-experimentet i större skala.