AI visar vägen för framtidens skogsskötsel
Vem vet hur framtidens skogsförvaltning kommer att skötas. Kanske delvis som ett datorspel? Det frågar sig Helena Löthgren.
Vem vet hur framtidens skogsförvaltning kommer att skötas. Kanske delvis som ett datorspel? Det frågar sig Helena Löthgren.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
För några år sedan fanns det ett internetspel som hette Farmville. Det gick ut på att man digitalt byggde upp och drev en datorsimulerad bondgård. Man odlade, skördade och skötte om sina djur. Spelet fick ett enormt genomslag. Alla ville bedriva jordbruk via datorn. Om det fanns någon skogsdel i spelet minns jag inte.
Att bedriva skogsbruk digitalt i dag är dock ingen lek, utan en högst reell verklighet. Den digitala informationen om vår skog är både högupplöst och detaljerad. Med hjälp av laserscanning kan man beskåda både sin och andras skog med stor precision. Det gör det lätt att planera skogliga åtgärder, se hur skogen mår och få en uppfattning om den biologiska mångfalden. Det går till och med att urskilja enskilda träd och bestånd. Utifrån det kan man sedan fatta beslut.
Skogsbruket var tidigt ute med digitalisering. Numera forskas det för fullt på hur vi kan ta hjälp av artificiell intelligens, AI, för karteringar och trädslagsblandningar. Man kan optimera transporter, avlägg och naturvårdshänsyn med datorns hjälp. Med hjälp av drönare kan man enkelt och billigt få en snabb och bra överblick och uppskattning av specifika områden, både när det gäller den allmänna översynen, få syn på granbarkborreskador eller vindfällen eller få överblick över en brandhärd. Laserscanningen ger snabbt data om naturvärden, marktyper, vägnät och tillväxt. Vid värdering av skogsmark kan du med hjälp av inscannad data beräkna hur mycket skog som står på en viss fastighet och vad det kan vara värt.
Även ute i skog och mark kan datorn vara till stor hjälp. Som enskild skogsägare är det mycket praktiskt att kunna ta med sig sin skogsbruksplan ut i skogen med hjälp av en läsplatta eller telefon. Man ser direkt med hjälp av GPSen i vilket bestånd man står och man kan lätt plocka upp de åtgärder som är tänkta just på den plats man befinner sig. Hittar man vindfällen, barkborreskador eller kanske en kantarell så markerar man det enkelt i en app för att lätt hitta tillbaka dit själv eller för att kunna skicka dit någon annan utan att behöva beskriva vägen. Det är bara att förmedla GPS-punkterna.
Vem vet hur framtidens skogsförvaltning kommer att skötas? Kanske delvis som ett datorspel? Själv vet jag ändå att den ultimata upplevelsen i skogen med alla ljud och dofter och den hisnande känslan av att blicka upp mot trädkronorna kommer att vara svår att ersätta med en dator. Åtminstone för mig.
Helena Löthgren, skogsägare Nora