Alla draglok behövs till lantbruket

Kanske är det du som en dag får en anställd eller en kollega där fröet att jobba på en gård började gro i TV-soffan. Lantbruksbranschen behöver alla draglok vi kan få, skriver Anna Nilsson.

Det är lätt att sucka över hur och vilken typ av lantbruk som lyfts fram på bästa sändningstid. Även om jag själv skulle önska mer fördjupning, så har dessa program ett annat syfte: att visa att lantbrukare också är människor, skriver Anna Nilsson. FOTO: ISTOCK

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

”Hjälp, vi har köpt en bondgård!” med mediaprofilerna Brita och Kalle Zackari Wahlström, ”Mandelmanns gård” som drivs av det självhushållande paret Marie och Gustav, och sjutton säsonger med ”Bonde söker fru”. Det är lätt att sucka över hur och vilken typ av lantbruk som lyfts fram på bästa sändningstid. Även om jag själv skulle önska mer fördjupning, så har dessa program ett annat syfte: att visa att lantbrukare också är människor. Samtidigt lyfts värdet av livsmedelsförädling och ett intresse för mat producerad i Sverige.

Antalet svenska jordbruksföretag har minskat med 18 procent sedan 2010, visar ny statistik från Jordbruksverket. Mer än var tredje jordbruksföretagare som drev en enskild firma var 65 år eller äldre 2022. Nästan en fjärdedel var under 50 år. 

Siffrorna är inte förvånande och inte heller särskilt upplyftande. Vi som har vuxit upp på gårdar är en försvinnande liten del av befolkningen. Positivt är att ansökningstrycket på landets naturbruksgymnasier är högt. För de som har kunskap och väljer att utbilda sig är det inte svårt att få jobb. De behövs på alla nivåer i näringen. Tiden när det fanns ett överflöd av unga teknikintresserade att ringa in som traktorförare eller avbytare vid behov är sedan länge förbi. 

Vi har haft en diskussion här på debattsidorna om hur unga ska få ihop kapital för att kunna köpa gårdar. "Frågan är snarare hur resten av befolkningen ska klara sig utan unga bönder”, skrev LRF Ungdomen i en replik. För det här är ingen enskild sakfråga som berör en isolerad näringsgren i Sverige. Det här är en förutsättning för en stark framtida livsmedelsförsörjning som berör hela befolkningen. Det saknas förstås inte problem. Med dagens höga kapitalvärden behövs nya affärsmodeller vid ägarskiften när barnen (om det finns några) inte är automatiska övertagare. 

Vi lyfter exempel på ovanliga vägar till egna gårdar i en ny serie i denna veckas tidning. Kanske kan dessa pionjärer inte allt från början, kanske använder de inte rätt begrepp eller så gör de saker på ett annat sätt än vanligtvis. För många kan en hjälpande hand, ett leende eller en nyfiken fråga vara helt avgörande.  

Det finns mycket att påverka och som kan göras annorlunda. Men det enda som vi alla har full makt över – är oss själva. Att hålla och främja en positiv attityd mot kollegor, mot de barn och unga som växer upp i en lantbruksfamilj, och de som visar intresse från en annan bakgrund.

Kanske är det du som en dag får en anställd eller en kollega där fröet att jobba på en gård började gro i TV-soffan. Framför Brita Zackari, Mandelmanns eller Bonde söker fru. 
Lantbruksbranschen behöver alla draglok vi kan få.  

LÄS MER: Nya lösningar krävs om unga ska ta över gård