Olle Kjellén tvekade inte när möjligheten till praktik på en jordbruksanläggning i ett annat land dök upp.
– Jag nappade snabbt. Man fick välja mellan Frankrike och Nederländerna och det blev Nederländerna för mig, kanske för att flygresan var lite kortare, säger Olle Kjellén som går tredje året på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara och siktar på att arbeta med djuruppfödning eller växtodling i framtiden.
Hans skola deltar i EU-programmet Erasmus+ som innebär att eleven får ersättning för alla kostnader för resa och uppehälle. Under tre marsveckor bodde och jobbade Olle Kjellén på en gård i Ter Apel nära tyska gränsen. Sammantaget var det ”helt fantastiskt och underbart”, allt från att möta nya roliga människor, testa ny mat och få ny lantbrukskunskap.
– Jorden är blötare där eftersom de odlar på gammal havsbotten så det var svårare att ta sig fram med stora maskiner.
– Jag hade aldrig skördat sockerbetor tidigare, nu fick jag vara med och ta upp betor som blivit kvar i jorden och skulle bli biogas.
Ytterligare en skillnad var hur lantbrukare förhöll sig till sitt yrke.
– Jag fick en känsla av att det är mer stolthet och högre status bland lantbrukarna i Nederländerna än i Sverige.
Den största utmaningen tyckte han var kommunikationen.
– Jag är ingen höjdare på tyska och de inte på engelska, så Google translate gick varmt.
Förutom att praktiken var kul och intressant gjorde den också Olle Kjellén till en bättre lantbrukare, tror han själv.
– De nya kunskaperna kan jag knyta till hur det är i Sverige. Jag kan jämföra vilket gör det lättare att diskutera och hitta lösningar, till exempel nu på min praktikplats på en ekologisk gård i Järpås.
Vilka är dina bästa tips till andra naturbrukselever?
– Om ditt gymnasium är med i Erasmus+, tveka inte, sök! På plats: bjud på dig själv!
Så ansöker du till Erasmus+
Sedan 2014, då EU öppnade upp för utlandspraktik även för elever på gymnasieskolans yrkesprogram inom Erasmus+, har antalet deltagare från naturbrukssektorn ökat för varje år. Mellan 2014 och 2016 var ökningen 75 procent. Hittills har 3 493 svenska praktikanter registrerats inom området ”lantbruk, skogsbruk, fiske, veterinär”.
De som studerar på ett yrkesgymnasium som deltar i Erasmus+ kan söka. Intresseanmälan består av ett personligt brev där eleven motiverar varför han/hon vill åka och beskriver vad man vill få ut av praktiken. Intresseanmälningarna matchas sedan mot de APL-värdar som skolan samarbetar med.