Anders fick rätt mot Skogsstyrelsen

undefined

Anders Göransson är en av de skogsägare som nu får rätt att avverka efter mark- och miljödomstolens dom i lavskrikemålen.
Anders Göransson är en av de skogsägare som nu får rätt att avverka efter mark- och miljödomstolens dom i lavskrikemålen. FOTO: MATS P. OSTELIUS

Mark- och miljödomstolen ger markägarna rätt att avverka i de så kallade lavskrikemålen. Skogsstyrelsen har enligt domstolens bedömning inte haft ett underlag som ger stöd för att besluta om förbud mot avverkning.

– Jag har inte hunnit läsa domen i detalj, men det verkar som att domstolen gått helt på min linje, säger Anders Göransson.

Drivit ärendet själv

Anders Göransson är skogsbrukare på heltid. Den avverkning som han nekades av Skogsstyrelsen handlar om 10 hektar granskog på fastigheten i Vallsta i Hälsingland.

– Jag får hela min inkomst från skogen så det här är viktigt för mig, säger han.

Han har drivit sitt ärende i mark- och miljödomstolen helt på egen hand, utan ombud.

– Jag har lagt ner hundratals timmar på det här, men nu känns det bra att ha bevisat att Skogsstyrelsen hade fel, säger han.

Bristfälligt underlag

Mark- och miljödomstolen menar i sitt beslut att den utredning som Skogsstyrelsen haft som grund för sitt beslut att neka avverkning är bristfällig. De menar att Skogsstyrelsens observationer av lavskrika är både gamla och osäkra. Dessutom menar domstolen att uppgifter som lämnats av privatpersoner inte kan utgöra grund för ett beslut om att förbjuda en avverkning.

– Det här visar ju att myndigheten måste ha ett riktigt underlag att fatta avverkningsbeslut på och att de inte kan använda enskilda personers åsikter som fakta, säger Anders Göransson.

LÄS MER: Nya beslutet: Markägarna får avverka i lavskrikemålen