Annie Lööf: ”Den globala köttkonsumtionen måste ner”

I en intervju i Svenska Dagbladet säger Annie Lööf (C) att den globala köttkonsumtionen måste ner och att hon inte uppskattar inläggen i debatten som menar att kött inte hotar klimatet.

Köttets påverkan på klimatet är en fråga som nyligen debatterats på Svenska Dagbladets debattsida. Bland annat har sju politiker från centerpartiet i ett gemensamt inlägg skrivit att köttet inte hotar klimatet.

”Köttkonsumtionen har tydlig påverkan”

I samband med en intervju om klimatfrågan i Svenska Dagbladet säger nu Annie Lööf (C) att hon inte håller med sina partikamrater och att hon inte uppskattar texten.

– Vi ser tydligt att den globala köttkonsumtionen har påverkan på klimatförändringarna och att den måste gå ner, säger hon i Svenska Dagbladets intervju.

För att klara utmaningen anser hon att alla behöver förändra sitt beteende och själv har hon dragit ner på sin konsumtion av kött.

Kristina Jonäng (C) som är regionråd Västra Götaland är en annan person som fört fram samma argument och Annie Lööf är besviken på de uttalandena.

Gäller inte det svenska köttet

Men samtidigt som Lööf säger att konsumtionen måste minska säger hon också att det inte innebär att konsumtionen av det svenska nötköttet behöver minska.

– Nej, jag tror snarare att det faktiskt handlar om vilket kött man väljer.

I stället vill hon se en ökad livsmedelsproduktion i Sverige, både utifrån ett säkerhetsperspektiv och för att bibehålla en biologisk mångfald och öppna betesmarker. Genom att konsumenterna gör medvetna val vill hon istället att svenskarna ska äta mindre importerat kött.

– Sedan tror jag att det är viktigt att vi genom lagen om offentlig upphandling handlar så klimatsmart som möjligt. Att man ställer det som krav, säger hon.

I intervjun säger hon också att vi långsiktigt måste gå över till biobränsle och att vi måste tänka över våra resemönster.

LÄS OCKSÅ: ”Köttets vattenförbrukning är ett problem globalt”

LÄS OCKSÅ: Schyffert i ny SVT-serie om köttkonsumtion