Antibiotikareglerna för djur skärps i EU

Ingen antibiotika till friska djur framöver. I dag ska EU fatta beslut om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning.

FOTO: JOHAN BÄVMAN/TT

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är både nöjd och stolt över att EU nu skärper reglerna. Sverige har lobbat hårt för att medicin inte ska ges i onödan, det gäller både under hans ministertid och tidigare, berättar han.

– Det här blir en avsevärd skärpning. Man får inte längre rutinmässigt ge antibiotika, och inte längre kompensera bristande djurhållning med antibiotika. Vissa har antibiotika i djurfoder i förebyggande syfte, men det blir inte längre tillåtet, säger han.

Ingen skillnad för Sverige

För svenska bönder kommer beslutet inte att innebär någon skillnad. Här används inte medicinen på det sätt som nu förbjuds.

– Vi skärpte reglerna redan på 80-talet. Då skrattade andra länder åt Sverige, men det gör de inte längre.

LÄS MER: EU-parlamentet röstar ja till skärpta antibiotikaregler

FAKTA: Tvingande regler om tre år

– Beslutet om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning fattas av EU:s medlemsländer i dag. Beslutet är inte kontroversiellt längre, alla länder förväntas säga ja och bara klubba igenom det.

– Reglerna kommer i en EU-förordning, som innebär att alla EU-länder måste följa den.

Om tre år ska reglerna vara införda. De innebär:

– Antibiotika får inte användas rutinmässigt i jordbruket.

– Antibiotikan får inte heller användas för att kompensera bristande djurhållning.

– Antibiotika får inte ges i förebyggande syfte, exempelvis i foder.

– Tuffare regler kommer också att gälla för import av kött från länder utanför EU beträffande antibiotikaanvändning.

– Vissa typer av antibiotika förbehålls för användning på människor, och kött där sådan medicin getts får inte importeras till EU.

Källa: Regeringen

Farorna med antibiotikaresistens är otäcka, berättar han. Nu uppskattas 33 000 personer per år dö i Europa på grund av resistenta bakterier, men problemet ökar.

Global utmaning

– En brittisk studie har visat att om inget görs kommer siffran att vara 10 miljoner om några år. Det är en jättestor global utmaning.

För svenska bönder innebär dock skärpningen att de nu får konkurrera på samma villkor som andra.

– I dag har svenska bönder en stor fördel eftersom vi har så friska djur. Vi ger minst antibiotika, ändå växer svenska grisar snabbast. Vi har visat att vår djurhållning är långsiktigt hållbar, säger Sven-Erik Bucht.

LÄS MER: Donald Trump hotar EU med antibiotikakrig