Äter vi rumänska ägg i påsk?

Kan jag vara säker på att jag får svenska ägg till påsk, undrar företagaren Silvester Jellinek, i efterdyningarna av fågelinfluensan.

FOTO: MIKKEL ÖRSTEDHOLM

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag noterar i pressen att 20 procent av svensk äggproduktion är utslagen på grund av fågelinfluensa lagom till våra stora ägghelg, det vill säga påsken. Som en relativ vanlig konsument och noga med vad jag stoppar i mig så är jag väldig nyfiken på hur landets äggpackerier klarar av att leverera svenska ägg, nu när en femtedel av den svenska produktionen fallit bort.

Ger ni hönorna någon typ av lavemang så att flera ägg produceras? Eller är det så att de "stora” leverantörerna helt enkelt importerar ägg från mindre nogräknade delar av vår värld? Om så kanske detta blir en regel, det vill säga att vi ej har koll på varifrån äggen kommer som ligger i våra äggkartonger.

Kan man lita på de stora packerierna? Varifrån kommer deras ägg? Produktnamn står på kartongen, men hur ska jag veta var äggen kommer ifrån? Kanske borde det vara krav på information om varje äggs ursprungsland?

Jag vill nämligen gärna veta om det är ett svenskt ägg eller möjligen rumänskt som jag kokar till påsk.

Silvester Jellinek, företagare, Skövde

LÄS MER: Färre och större företag gör Sverige mer sårbart

LÄS MER: ”Det är trots allt vi konsumenter som har makten”