Att vila knoppen är lika viktigt som kroppen

Det är svårt att släppa jobbet inom lantbrukssektorn helt när man väl är ledig, men det är viktigt att försöka för att orka och fortsätta utvecklas, skriver Emma Sjölander.

Att jobba inom lantbrukssektorn är inte endast ett tungt fysiskt arbete utan även ett arbete som kan vara belastande mentalt, skriver Emma Sjölander. FOTO: FREDRIK LOBERG

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Robotarna surrar i bakgrunden, ljudet av kor som förnöjt står och tuggar på det färska fodret är ett rofyllt läte. Morgonbestyren är avklarade och nu väntar en rykande het kopp kaffe med tillhörande kaka. En stunds återhämtning efter en intensiv morgon. 

Att jobba i lantbruket är inte bara fysiskt tungt utan det kan även vara mentalt belastande. Många beslut måste tänkas igenom och fattas både en och två gånger under ett arbetspass. Samtidigt som ett arbetsmoment utförs ska det finnas en plan för nästkommande för att arbetet ska flyta på. Som djurskötare i mjölkproduktionen är det även viktigt att jobba med en ständig konsekvensanalys och vara vaken för de signaler djuren sänder ut. Det är mycket tankeverksamhet som ligger bakom de färdiga mjölkpaketen i kyldisken.

Eftersom vi inte enbart jobbar hårt med kroppen utan även med knoppen är det lika viktigt att prioritera den mentala vilan. Det låter lätt i teorin men kan vara ack så svårt ibland. Jag tror inte att jag är ensam om att ibland sitta hemma i soffan och göra en lista på saker som jag skulle vilja få gjorda nästa dag. Om den där kalven som inte åt sitt kvällsmål till 100 procent eller kossan med colimastit. Till skillnad från andra branscher där arbetsdagen är slut när kassan är stängd och butiken låst händer det saker på våra arbetsplatser dygnet runt. Det tror jag gör att jobbet får följa med en sväng hem också.

Detta fenomen är och kommer att vara vanligt förekommande i vår bransch på grund av att vi är väldigt engagerade i vårt arbete. Dessvärre tror jag att det är något som tär på oss i längden. Att släppa arbetet för en stund är inte enbart viktigt för att vi ska komma utvilade till vår arbetsplats nästa dag utan även för att behålla motivationen och kunna utveckla vårt arbete i längden. Det är även viktigt för att vi på ett säkert sätt ska kunna utföra våra arbetsuppgifter med mindre risk för olycksfall relaterade till stress och trötthet.

Det kan vara svårt att släppa jobbet helt men ett sätt att undvara det kan exempelvis vara att på lediga dagar stänga av notiser från telefonen som är relaterade till arbetet. Att fylla fritiden med aktiviteter som kopplar bort arbetet, och framför allt att ha en öppen kommunikation på arbetsplatsen där beslut kan diskuteras fram och tillbaka för att det ska känns rätt för alla även efter att stövlarna har ställts på hyllan.

Emma Sjölander, agrotekniker

LÄS MER: Balans lockar unga till gröna jobb