”Att hänga ut enskilda djurägare är ingen lösning”

Den bild SVTs Uppdrag granskning ger av svensk mjölkproduktion är inte sann. Det är viktigt för oss alla att unga människor orkar satsa på de gröna näringarna. Då kan inte hela näringen svartmålas på grund av ett tragiskt fall.

Arla sticker ut hakan med sina idylliska bilder. Det som visas i reklamen är förstås bara en del av kornas vardag, men det är ingen osanning. Det skriver Lena Johansson i sin ledare.
Arla sticker ut hakan med sina idylliska bilder. Det som visas i reklamen är förstås bara en del av kornas vardag, men det är ingen osanning. Det skriver Lena Johansson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

"Det finns femton utrotningshotade arter i Sveriges natur. En av dem bär keps". Så löd ett av LRFs reklambudskap i slutet av 1980-talet. Då fanns det nästan 40 000 mjölkbönder i Sverige, nu är de drygt 3 000.

Så även om många då drog på munnen åt den prisbelönta reklamen låg det en del sanning i den.

Svenskt jordbruk beskrivs av vissa som det bästa i världen - för klimatet, miljön, djuren och maten. Ändå är kritikerna ibland högljudda.

I veckan hade SVTs Uppdrag granskning ett reportage om bristande djuromsorg hos en mjölkbonde. Han påstods vara beviset på att Arlas bild av Bregottfabriken är falsk. (Vid denna tidnings pressläggning har programmet ännu inte sänts, så jag har bara sett en trailer.)

Arla sticker ut hakan med sina idylliska bilder. Det som visas i reklamen är förstås bara en del av kornas vardag, men det är ingen osanning. Svenska kor har laglig rätt att gå på sommarbete.

Tyvärr händer det ibland att något går fel i skötseln av djur. Det är tragiskt och inget jag försvarar, men när det trots allt händer måste det finnas kontrollsystem som i god tid upptäcker det, kan bistå med hjälp och sätta stopp. Det är inte någon lösning att hänga ut en enskild djurägare.

"Nä, nu ger jag snart upp", skriver en ung kvinnlig bonde på Facebook efter att hon har sett Uppdrag gransknings trailer. Hon, liksom många andra mjölkbönder, funderar på om det är värt slita för att få ihop lönsamheten, för att leva upp till alla krav och ändå få kritik för allt ifrån att deras kor förstör klimatet till att de vansköter djuren.

Det är allvarligt för oss alla om fler tänker som hon. Vi blir fler och fler som är beroende av att en krympande skara bönder kan förse oss med mat. Unga bönder måste både kunna se i plånboken och känna att deras arbete är uppskattat. Hur ska någon annars våga satsa på en framtid i de gröna näringarna?

Svenska folket visar i undersökning efter undersökning att förtroendet för bönderna är mycket stort. När något brister får det inte målas upp som ett systemfel. För hur tragiskt varje fall av vanvård än må vara är den bilden av svensk mjölkproduktion minst lika missvisande som Arlas Bregottreklam påstås vara.

LÄS MER: ”Glöm inte de goda effekterna av mjölkproduktion”