Automatisk osttillverkning kniper andra platsen i Teknikutmaningen 2022

Bidraget "Internet of Cheese" tar hem andraplatsen i årets omgång av Teknikutmaningen. Tävlingen har gett Nils och Claire Sjöström mersmak och nu vill de hjälpa andra att automatisera småskaliga processer.

Claire och Nils Sjöström har skickat in bidraget "Internet of cheese" till Teknikutmaningen 2022.
Claire och Nils Sjöström kom tvåa i Teknikutmaningen 2022 med bidraget "Internet of cheese". FOTO: REBECCA JOHANSSON

– Det är jättehäftigt! Både att komma tvåa i tävlingen, men också att andra har snappat upp oss. Det är skoj! säger Nils Sjöström. 

"Internet of Cheese" är ett automatiskt system som startar osttillverkningen på Nils och Claire Sjöströms mejeri automatiskt när elpriset är som lägst på natten. Deras lösning har skapat intresse inte bara från branschen utan också media med inslag både i lokala P4 Blekinge och Sveriges Televisions Rapport. Nu vill de hjälpa andra att automatisera småskaliga processer för att få bort jobbiga och tidskrävande arbetsmoment. 

Claire och Nils Sjöström har skickat in bidraget "Internet of cheese" till Teknikutmaningen 2022.
Claire och Nils Sjöström driver gårdsmejeriet Framtida Bruk i Slänsmåla i Blekinge. Här visar Nils Sjöström upp röststyrningen. FOTO: REBECCA JOHANSSON

”Potential inom småskaliga processer”

– Ju mer av din produktionskedja du äger desto större potential har du att tjäna pengar på det du producerar. Vi ser att det finns en potential inom inte bara mejeri utan alla småskaliga processer. Så därför har vi tänkt att vi ska erbjuda konsultation om vi ser att det finns potential till energieffektiviseringar och automatisering. Man behöver inte bygga om allting, utan i första hand går det att använda befintliga anläggningar.

Nästa steg för Nils och Claire Sjöströms eget gårdsmejeri blir att investera i klimatkontroll som ska stå klart i vår. 

– Prispengarna kommer att gå till en klimatkontroll i lagringsutrymmena. Osten lagras ju i en speciell miljö där fukt och temperatur är viktiga parametrar att ha koll på. Och eftersom vi redan har automation och sensorer är startsträckan kort.

Claire och Nils Sjöström har skickat in bidraget "Internet of cheese" till Teknikutmaningen 2022.
Att slippa lyfta och hälla mjölk och i stället få ägna sig mer åt hantverket lyfter Nils och Claire Sjöström som en fördel med sitt automatiska system. FOTO: REBECCA JOHANSSON

FAKTA: Andrapristagare

Namn: Claire Sjöström och Nils Sjöström.

Ålder: 34 år respektive 40 år.

Bor: I Slänsmåla, Karlshamn kommun i Blekinge.

Sysselsättning: Förutom att driva gårdsmejeriet tillsammans jobbar Claire med systemförvaltning och Nils är IT-säkerhetsspecialist.

Vinsten: Med bidraget "Internet of Cheese" vinner Claire Sjöström och Nils Sjöström 10 000 kronor i årets upplaga av Teknikutmaningen.

LÄS MER: De tog hem Teknikutmaningen 2022!

LÄS MER: Här är alla deltagare i Teknikutmaningen 2022