Den autonoma solcelltraktorn är årets vinnare i Teknikutmaningen 2022. Traktorn har varit ett sidoprojekt för Rasmus Larsson och Jesper Elsander under fyra års tid och efter Teknikutmaningen har omvärldens intresse för traktorn exploderat.
Den autonoma solcellstraktorn har tagit Jesper Elsander och Rasmus Larsson fyra år att bygga. FOTO: REBECCA JOHANSSON
– Det känns jättekul! Fantastiskt roligt att vinna. Det blir någon form av erkännande att det vi har gjort också är något bra, säger Rasmus Larsson och får medhåll av Jesper Elsander.
– Vi har ju alltid trott på vår idé, säger han.
Grunden en Volvo T24
Under fyra års tid har Rasmus Larsson och Jesper Elsander jobbat med den autonoma solcellstraktorn. Grunden är en Volvo T24 från 1950-talet som de har byggt om. Numera är den autonom och drivs av batteri som laddas av solceller som är monterade över traktorn som ett tak. Idén till traktorn föddes när de rensade ogräs på andelsjordbruket som drivs på Jesper Elsanders gård strax söder om Borlänge i Dalarna. Där började diskussionerna om huruvida det skulle gå att automatisera arbetet.
– Jag personligen tycker inte att det är så roligt att krypa runt på knä och rensa ogräs. Och Jesper är en fantastisk individ så han tyckte att ja, det här kan vi testa och bygga! Där någonstans började det, säger Rasmus Larsson som inte har möjlighet att närvara vid vinnarintervjun men är uppkopplad via FaceTime på datorn när Land Lantbruk kommer till gården för att gratulera de båda till vinsten.
Efter vinsten i Teknikutmaningen 2022 väntar uppgradering av den autonoma solcellstraktorn, men också andra nya idéer. Här syns Jesper Elsander med vinnardiplom och blommor. FOTO: REBECCCA JOHANSSON
FAKTA: Vinnarna
Namn: Jesper Elsander och Rasmus Larsson.
Ålder: 48 år och 38 år.
Bor: Falun respektive Ludvika.
Sysselsättning: Jesper Elsander jobbar som tekniklärare på halvtid och driver andelsjordbruket på sin gård i Borlänge på halvtid. Gården är på fyra hektar, där grönsaksodlingen är på ett hektar och resten är vall. Rasmus Larsson är tekniskt ansvarig för solenergi, laddinfrastruktur och energilager på ett företag.
Bakgrund: Båda två är civilingenjörer i grunden.
Många besökare som vill se traktorn
Intresset för den autonoma solcellstraktorn har märkts bland Land Lantbruks läsare som har hört av sig till redaktionen. Många har också besökt Rasmus Larsson och Jesper Elsander för att se traktorn med egna ögon. Dessutom har länsstyrelsen ordnat studiebesök på gården och RISE har varit och tittat på traktorn.
– Det vore superroligt om det är fler som vill bygga en sådan här. Det är inte så märkvärdigt och det är långt ifrån dyrbart så det vore jättekul om vi kunde inspirera någon mer att hänga på, säger Jesper Elsander.
Målet med den autonoma solcellstraktorn är nu att få den helt fri från barnsjukdomar och att den ska göra det mer robusta arbetet på gården.
Rasmus Larsson fick sitt segerdiplom vid ett senare tillfälle. FOTO: REBECCA JOHANSSON
– Vi gör det som behövs nu i landet med ogräsrensning, sättning och så vidare. Men vi skulle vilja kunna slå gräset med den också. Vi har varit nära några gånger men inte kommit hela vägen fram i år. Men det tror vi på till nästa år, säger Jesper Elsander.
FAKTA: Teknikutmaningen
Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen vill lyfta intresset för smart jordbruksteknik. Alla som har en lösning på en teknisk utmaning, ett praktiskt problem eller en teoretisk version har kunnat tävla. Ingen idé har varit för stor eller för liten!
2022 var tredje året för tävlingen och rekordmånga bidrag har inkommit under de två tävlingsheaten.
Förutom äran har vinnarna fått följande: 1:a pris: 25 000 kronor. 2:a pris: 10 000 kronor. 3:e pris: 5 000 kronor.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Stolta sponsorer av Teknikutmaningen 2022: Väderstad Kramp Lantmännen Maskin Bigab
Frågor? Hör av dig till oss! Chefredaktör Susanna Lundell susanna.lundell@landlantbruk.se Telefon: 076-723 28 50
”Tittar på en ny variant”
Vinsten i Teknikutmaningen innebär förutom ära också en prispeng på 25 000 kronor. Pengarna kommer inte att gå till något nöje, utan de ska användas för att finansiera fler kommande projekt. De tittar på solceller som kan stå i rader på åkern men också en solcellstraktor 2.0.
– Vi tittar på en ny variant. Den här traktorn kommer att vara kvar och fylla sitt syfte. Det är en enhet som kan göra väldigt mycket. Den kan plöja, harva, så och rensa men så tittar vi på nästa version som kanske blir lite mindre grovarbete och mer rensning och bevattning, säger Rasmus Larsson.
En viktig säkerhetsdetalj på traktorn. Om den skulle köra på något känner den det här vid och stannar. FOTO: REBECCA JOHANSSON
FAKTA: Vinnarbidraget
Bidrag: Autonom solcellsdriven traktor.
Fördelar: Arbetsbesparing till låg kostnad.
Till nytta för vem: I första hand mindre gårdar, exempelvis grönsaksodlare.
Material för prototyp: RaspberryPi dator, reläer och motorstyrning, 1,2 kilowattsmotor, elhydraulisk styrkolv, elhydraulisk pump till jordbrukslyften, begagnade telestationbatterier och nya solceller på 4 gånger 275 watt.
Tidsåtgång: Över tusen timmar utspridda över fyra års tid.