Axfood är inte med på Vegomässan

Axfood gör som Ica – medverkar inte på Vegomässan. Men det är inte frågan om någon bojkott, menar Axfood.

Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
Claes Salomonsson, presschef på Axfood. FOTO: AXFOOD

Efter att Ica meddelat att man ställer in sin medverkan på Vegomässan har nu Axfood meddelat att man inte heller kommer att delta.

Det var efter att det framkommit uppgifter i GP om att volontärer på Vegomässan riktat grova mordhot mot enskilda lantbrukare som Ica tog sitt beslut.

Beslut att inte delta

Redan då var Axfood, som under förra året var sponsorer till mässan, så kallade premiumutställare, tveksam till medverkan. Nu har Axfood alltså kommit fram till sitt beslut att inte delta.

"Kommersiella skäl"

Enligt presschef på Axfood, Claes Salomonsson, är företaget med på ett tiotal liknande mässor varje år med sitt märke Garant.

– Vegomässan finns, eller har inte, funnits med i planeringen för 2019. Vi deltog förra året som utställare, för att visa upp, och även sälja, våra vegetariska produkter, och ser oss inte som en sponsor av mässan. Vi var där av kommersiella skäl, som utställare och för att nå en för oss viktig konsumentgrupp, vegetarianer, säger han.

"Inte en aning"

Axfood visste inte, fram till nyligen, att Djurfront fanns med bland de frivilliga som arbetar med Vegomässan, enligt Claes Salomonsson.

– Vi hade inte en aning om det. Vi stödjer på intet sätt hotelser, skadegörelser eller annat som kan betraktas som brottslig verksamhet och som drabbar svenska bönder – eller andra för den delen, säger han.

Frågor till arrangörer

Däremot är det inte frågan om någon bojkott.

– Vi har alltså inte hoppat av eller bojkottat, som det framställts i vissa medier, eftersom vi ändå inte tänkt vara med i år. Sedan har vi förstås efter det som skrivits ställt en rad frågor till arrangörerna för att få svar och deras syn på det som hänt. Inte minst för framtida mässor, säger han.

Läs mer: Ica står som sponsor för Djurens rätts mässa

Ica hoppar av Vegomässan efter hot mot lantbrukare