Axfood slopar burägg i egna varor

Dagligvarubolaget Axfood med kedjorna Willys och Hemköp tar bort burhönsägg i produkter som säljs under egna varumärken.

De egna varumärkena Eldorado och Garant ska från och med nästa år inte ha några produkter som innehåller burhönsägg, meddelar ägarbolaget Axfood.
De egna varumärkena Eldorado och Garant ska från och med nästa år inte ha några produkter som innehåller burhönsägg, meddelar ägarbolaget Axfood. FOTO: ANN LINDÉN

Axfood har sedan tidigare plockat bort ägg från burhöns i butikerna. Nu är målet att sammansatta livsmedel som exempelvis kakor och färdigrätter under de egna varumärkena Eldorado och Garant från och med nästa år heller inte ska innehålla burhönsägg.

Som skäl anges att etiska val blir allt viktigare för många kunder, liksom att det är ett naturligt steg i hållbarhetsarbetet.

Har velat byta länge

Enligt Axfood har företaget under flera år arbetat för att leverantörer av produkter till de egna märkena ska byta till ägg från frigående höns.

”Det kan tyckas som en enkel uppgift, men den har visat sig vara ganska knepig. Det finns inte heller någon lagstiftning som kräver att uppgifter om till exempel ursprung ska tydliggöras för mindre ingredienser av det här slaget”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood, i ett pressmeddelande.

Inbromsning för ekoägg

Av branschorganisationen Svenska Äggs verksamhetsberättelse 2018 framgår att konsumtionen av ägg i Sverige är fortsatt hög. Ökningen har dock stannat av, vilket framför allt gäller ekoägg som följer samma stagnerande trend som övriga ekolivsmedel på marknaden.

FAKTA: Svenska äggmarknaden

Enligt Svenska Ägg stod ägg från burhöns i fjol för cirka 10 procent av marknaden. Fördelningen av värphönsplatser vid årsskiftet 2018-2019 var följande (procent):

- Frigående inomhus 71,6

- Frigående utomhus 3,1

- Inredd bur 9,3

- Ekologiska 16

LÄS MER: City Gross ratar burägg