Både dömda bröder och åklagaren överklagar

De båda anhöriga till en drabbad minkuppfödare har överklagat domen för skadegörelse sedan djurrättsaktivister fick vindrutan till sin bil krossad.

En krossad bilruta står i blickfånget beträffande det mål där två bröder dömdes för skadegörelse.
En krossad bilruta står i blickfånget beträffande det mål där två bröder dömdes för skadegörelse. FOTO: BÖRGE NILSSON

Bröderna dömdes i början av december till vardera 4 800 kronor i dagsböter efter att stoppat en av de bilar som befann sig på deras föräldrars gård i samband med att djurrättsaktivister öppnade burdörrarna till cirka 5 000 minkar.

Händelsen inträffade i augusti och var en följd av att ett 20-tal djurrättsaktivister hade träffats i Skaraborg den helgen.

Fick hjälp av granne

– En granne till oss följde efter två bilar från gården in till Hjo där vi mötte upp. Vi försökte stoppa dem inne i stan, berättar en av de dömda bröderna för Land Lantbruk.

De maskerade aktivisterna dokumenterade sitt utsläpp av minkar på gården i Skaraborg och spred sedan bilderna på sig själva.
De maskerade aktivisterna dokumenterade sitt utsläpp av minkar på gården i Skaraborg och spred sedan bilderna på sig själva. FOTO: FOTO: BITE BACK

Vid ett tillfälle ryckte en av dem upp dörren till bilen, men ungdomarna lyckades stänga den igen och fortsätta färden.

Blockerat bilen

I stället blev det så att grannen åkte efter den ena bilen norrut medan bröderna lyckades stoppa den andra bilen utanför Hjo sedan en bekant kommit från andra hållet och blockerat bilens framfart i anslutning till ett vägbygge.

LÄS MER: Minkuppfödare krossade aktivists bilruta – får böter

Kontakt med polisen

– Vi hade kontakt med polisen under hela tiden som det pågick, men fick vänta i 30–40 minuter innan patrullbilen kom till platsen, säger mannen.

I väntan på polisen kastade bröderna varsin vägkon mot aktivisternas bil vilket till följd att en av konerna krossade bilens vindruta. Bröderna menar att detta var en del av deras envarsgripande för att hålla kvar de misstänkta på platsen.

Falskregistrerad

När de försökte kontrollera bilens registreringsnummer visade det sig att den var falskregistrerad. En trea på nummerplåten hade med hjälp av tusch och tejp gjorts om till en åtta. I bilen hos de fyra ungdomarna låg skyltar och megafoner.

Inte rätt att ingripa

Men när ärendet skulle summeras var det bröderna – och inte aktivisterna – som åtalades. Såvitt känt resulterade inte den falskskyltade bilen i böter.

Burarna till ungefär 5 000 minkar öppnades av djurrättsaktivisterna. Även om majoriteten av djuren fanns kvar i stallbyggnaden ledde det olaga intrånget till störningar i produktionen.
Burarna till ungefär 5 000 minkar öppnades av djurrättsaktivisterna. Även om majoriteten av djuren fanns kvar i stallbyggnaden ledde det olaga intrånget till störningar i produktionen. FOTO: FOTO: BITE BACK

Skaraborgs tingsrätt menar att det trots grannens uppgifter om att personerna i bilen hade varit i minkstallet inte är styrkt att de är misstänkta för något brott och att det därmed inte fanns förutsättningar för ett envarsgripande.

Överklagas av båda sidor

Bröderna överklagar nu domen till hovrätten med förhoppning om att bli frikända. Samtidigt överklagas domen även av vice chefsåklagare Marianne Aldén som vill se villkorliga domar i stället för dagsböter.

– Att åklagaren överklagar ser jag som märkligt. Samtidigt går de som var inne och släppte ut minkarna helt fria från straff. Vad ger det för signaler från samhället? undrar den av bröderna som Land Lantbruk talat med.