Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Valuta. Inte sedan i september har euron varit så låg i förhållande till vår krona. Vi läser 10, 66 kr just nu och vi vet inte hur lågt euron kommer att falla. På något sätt tycks marknaden ta till sig att handelskriget mellan USA och Kina är på väg att ebba ut. Den amerikanska räntan är ju nyligen sänkt och sysselsättningen är stabilt god. Den informationen ger ju placerarna någon form av trygghet och det gynnar svensk krona. Vi kan nu ha hamnat i den situationen att köpa euro är bättre än att sälja. Själv vill jag nog se betydligt lägre eurokurs innan jag går in, men jag uppmanar alla att följa kronan noga, och i synnerhet ni som gjorde förlust på euron när ni skulle säkra Eu-stöden. Ni kan nu ha en chans att ta något tillbaka av den skadan. Utan tvekan är försämringen av eurokursen den här veckans största förändring.
Mjölk. Kom trendbrottet nu? Friesland Campina höjer avräkningspriset till mjölkleverantörer med 0,75 euro per 100 kilo mjölk. Kors i taket vill man utbrista för den första höjningen av mjölkpriset sedan juli månad och då undrar vi förstås om Arla kommer att följa efter? Vi skulle också vilja veta om Friesland Campina känner av en ökad efterfrågan? Vad gäller Brexit så är det ju nu lugnt ett tag eftersom att utträdet nu kanske kommer att bli föremål för ny omröstning. Fonterra har visat vägen uppåt länge så kanske det kommer en eurocent upp för svenska bönder också. Vi har skapligt realistiska skäl att hoppas på det.
Soja. Brasilien lider av torka mitt i sojasådden, och med det menas att man ligger ca 15 procent under normalt såtempo. Kina köper nu soja som vanligt av USA och även här tycks nu handelsbråket vara avsevärt förmildrat. Palmolja går också starkt och i den prismiljön håller vår raps sitt värde. Ni som säkrade sojabaserat foder till djuren har alltså ingenting att ångra. Ni kan i stället vara glada åt den vinstlotten. USA kom nu med sin första prognos för areal 2020 och det blir mera soja och majs men mindre vete. Prognos är prognos och massor kan hända med vädret än så ta inte uppgifterna som faktum. I alla fall inte redan.
Gödning. Kvävgödsel i form av N 27 stiger återigen om än inte på något dramatiskt sätt, men jag tror ändå hoppet om fallande gödningspriser är borta nu. Istället bör man ta med i beräkningarna att den stiger till de höga nivåer som brukar vara det normala i december januari och februari.
Politik. Vi får en ny kommissionär för jordbruksfrågor i EU. Han är från Polen och jag är rätt säker på att han inte kommer med någon revolution. Han har sagt att det behövs både stora och små jordbruk och det tror jag att han kommer att hålla. Sköter ni grödorna och djuren väl så kommer det mesta att ordna sig!