Björn Folkesson: ”Lägre foderpriser att vänta?”

Om fodersäljarna följer världsmarknadspriserna på sina råvaror kan djurproduktionen se fram emot ett mycket lägre foderpris för det närmaste året. Det spår råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Guld. Den ekonomiska miljön är fortsatt vänlig mot guldet, alltmedan räntebärande papper går bakåt. Den goda riskaptiten för riktiga investeringar är också låg eftersom att rubriker om börsnedgångar nu har blivit vardagsmat.

Det har skrivits om att banksparare kommer att få betala för att ha pengar stående på sparkonton, vilket närmast är ett symtom på oviljan att investera stora belopp i vinstgivande projekt. Likaså har Sverige en ganska dålig sysselsättningsutsikt ovanpå alltsammans. Sälj obligationer och köp guld - så ser marknadens eget råd ut där man ju så gärna leker följa John.

Majs. Det kom en riktig överraskning i början på veckan och det var USDA:s prognos för sådd areal av majs. Den sådda arealen var mycket större än vad marknaden hade tänkt sig och därmed föll majsen pladask och drog samtidigt både vete och soja med sig.

Det här kombineras med en mycket god skörd i EU och då var det inte konstigt att reaktionen på vår sida av Atlanten gav ett lägsta i vete där nu 170 euro-gränsen understegs för första gången sedan i våras.

Foder. Om fodersäljarna följer världsmarknadspriserna på sina råvaror kan djurproduktionen se fram emot ett mycket lägre foderpris för det närmaste året. Det ska dock sägas att foderindustrin har långa gummisnoddar att tänja med, så prisfall i samma takt som börsen är helt uteslutet.

En viss foderköpare kan ju ha köpt foder före fallet och han eller hon vill ju förstås ha tillbaka sina pengar på föregående affär. Hur lång eftersläpningen än må vara så är det oundvikligt med ett stort nedtryck på foderråvarorna och det ska någon gång komma djurbönderna till del.

Vete. Massor av vete ligger i silos ute på gårdarna och då börjar ett huvudbry om hur denna spannmål ska säljas. Det kunde ju knappast ha blivit en sämre start på nyskördad vara. Med fritt gårdenpris på cirka 1,35 kronor för vete är lönsamheten väldigt svag, även om åtskilligt vete har avkastat 10 ton per hektar.

Det kostar nämligen att ligga på topp och har man sedan dyra arrenden är det inte att räkna hem rationaliseringar till hur lågt spannmålspris som helst. Mitt råd är sälja en del spot för likviditetens skull, men i övrigt sälja så lite som möjligt den närmaste tiden.

Den som inte har silokapacitet kan lika gärna köpa värdepapper och det finns både på Lantmännen och på Handelsbanken i Malmö.

Spekulationsriktningen bör vara uppåt eftersom vi har två hårda puckar att ta hänsyn till. Den ena är att amerikanska bönder måste minska vetesådden med nuvarande låga vetepris ,och det andra är att det borde bli en torrare vår i USA nästa år.

Kanske är det också dags för Ryssland att få en torkperiod, det var länge sedan nu.

För övrigt; ha det gott så här i sluttampen på skörden.

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Sälj en del nu – även om det blir till bottenpris”