Björn Folkesson om kommande månaderna: ”Obehagligt läge väntar”
Omvärldsanalysen ser allt annat än ljus ut för kommande höst och vinter. Det skriver råvaruexperten och lantbrukaren Björn Folkesson i veckans krönika.
Omvärldsanalysen ser allt annat än ljus ut för kommande höst och vinter. Det skriver råvaruexperten och lantbrukaren Björn Folkesson i veckans krönika.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Valuta. Kronan har nu stärkts avsevärt och den drömnivå på gårdsstöd som vi såg i horisonten har smulats sönder. Det signifikanta är att just kronan stärks, för både USD och euro faller. Vi hade som högst en euro på 9,73 och nu är vi under 9,40 sek.
En av förklaringarna är att talet om svensk räntehöjning får allt fastare fot. En annan är att det finanskaos som befarades efter valet har uteblivit. Jag tror dock att många bönder som har varit aktiva på valutamarknaden ligger en aning lågt och därmed är förluster nära förestående när nu kursen skall fastställas i slutet av september.
Mjölk. Fonterra föll i tisdags och det för sjunde gången i följd. Hela 39 000 ton och lite till var till försäljning och då hinner inte efterfrågan med. Bitarna faller inte särskilt väl på plats nu!
Arla ligger kvar på ett högt avräkningspris samtidigt som öppna noteringar faller och har fallit länge. Det är bara att hoppas på att den starka marknad som Arla rimligen känner håller i sig, styrs av brist i närområdet.
De smörkontrakt som handlas på Eurexbörsen faller djupt och har passerat 5 000 euro på nedfärden. Arla har ju också betalat ut pengar till producenterna på ett extraordinärt sätt på grund av torkan.
Sammanfattningsvis så ser omvärldsanalysen allt annat än ljus ut för kommande höst och vinter. Den positiva biten får sökas i den fallande euron som sänker värdet på foderråvorna, och förstås det goda vädret på hemmaplan som nu kan ge en hyfsad tredjeskörd och dessutom fina förutsättningar för höstsådd!
Nu ser det ut som att hög beredskap för prisfall längre fram är klokt att ha med i planeringen. Det ska dock sägas att SMP inte föll med mer än något över 1 procent och att Arla inte sålde mer än nödvändigt.
Polish Dairy var också med på marknaden den här gången, vilket tyder på att EU-länderna verkligen har exportbehov. Efter auktionen får vi anta att även börssmöret kommer att falla ytterligare och ingen kan säga var botten finns. Det är hur som helst ett obehagligt läge längre fram i tunneln.
Majs. Det är stor skillnad på skördenivå av majs mellan EU och USA. Senaste skattningen säger att USA siktar på 11,3 ton per hektar och EU ser ut att landa på 7,5 ton per hektar.
Det här förklarar varför så mycket vete odlas i EU och majs i USA. Det är närmast spegelvända förhållanden gentemot vete.
Just nu är det också den amerikanska majsskörden som sätter vetepriset och då har vi som vill ha högt vetepris ordentlig motvind. Om majsen faller ytterligare kan bli svårt för Matif att stiga över 210 euro för närmaste kontrakt och om det skulle ske så är det ett utmärkt säljtillfälle.
Övrigt. Här hemma började vetesådden i veckan och med rådande gynnsamma väder så tror jag att den håller på en bit in i oktober.