Björn Folkesson: Oron i Iran stressar oljemarknaden

Oljemarknaden är stressad med högre priser som följd, därtill steg guldet. Det är resultatet av den senaste veckans oroligheter i Iran, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor i Land Lantbruk.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor i Land Lantbruk. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Macro. Årets första krönika börjar förstås med oron i Iran. En iransk terrorgeneral blir skjuten av en amerikansk drönare och Iran måste förstås ge tillbaka. Inför detta hot blev oljemarknaden stressad med högre priser som följd därtill steg guldet.

Hur den iranska hämnden skulle se ut var det ingen som visste och i brist på förutseende så ökar riskpremierna. För grödornas del blev det här först negativt, då kapital gick till guld och olja vilket gjorde att få ville spela på vetebörsen.

Vad som ytterligare komplicerade bilden var att även fraktfartygen kände av den spända situationen. Mängder av vete ska ju till bland annat Egypten. Skulle ett vetefartyg träffas av en robot eller skulle det bli en oljeanläggning? Ingen visste!

När svaren kom så blev resultatet att Iran sköt mot en amerikansk militäranläggning utan att någon amerikansk soldat skadades, vilket med detsamma lugnade ner situationen. När så Iran sköt ned ett civilt flygplan med oskyldiga ombord blev råvarumarknaden lugn igen. En sådan jättemiss försvagar Iran och vi är tillbaka på ruta ett.

Vete. Liten sådd areal i USA och strejk i Frankrike har bidragit till vetets uppgång och när dessa två faktorer kom in i priset kunde jag inte motstå att sälja det gamla vete som jag hade lagrat på Lantmännen.

Höstvetet var nu uppe i 1,55 kr per kilo, lagringskostnad frånräknad. Det är ett öre högre än vad jag prissäkrade fjolårets skörd för. Passar gärna på att ge en eloge till Lantmännens prissättningsmodell. Vetepriset är nu så högt att det mest sannolika är att det faller tillbaka, allra helst som väderläget är sällsynt vänligt för fälten på norra halvklotet.

Ta gärna till er att det fort nog börjar växa i Frankrike och där har det knappt varit en enda natt med frost och definitivt inga riktigt låga temperaturer.

Mjölk. En stor amerikansk mjölkgård har konkursat och där ser man med oro på att mjölkkonsumtionen minskar och havremjölken tilltar.

På Fonterra går det bättre med stor prisuppgång på senaste auktionen. Tillgången har fallit till cirka 32 000 ton och man undrar om Australiens värme kan ha påverkat produktionen?

Arlas mjölkpris är fortsatt unikt stabilt tillsammans med mejerierna i Nederländerna och Tyskland. Nu är uteblivet prisfall en stor resurs och därmed behöver vi inte reta oss på att Arla inte höjde mjölkpriset i höstas.

Raps. Här ser vi nya högsta den ena dagen efter den andra! Själv är jag ”net short” i raspen vilket innebär att jag har sålt mer bösrraps än vad jag har på åkrarna. Det svider en del nu, men det är ju långt till kontraktet går ut och kanske kan jag slipa ned förlusten lite.

Aldrig får man vara riktigt glad! Grattis till er med fina bestånd, men även för er gäller att priser som kan stiga också har en förmåga att sjunka ...

LÄS MER: Folkesson: ”Bevaka dieselräkningarna inför nästa fyllning”