Björn Folkesson: ”Svårt att se vad prisuppgången ska komma från med 40 000 ton mjölk”
I veckans krönika är råvaruexperten Björn Folkesson skeptisk till att mjölkpriset ska höjas så länge volymerna är så stora som nu.
I veckans krönika är råvaruexperten Björn Folkesson skeptisk till att mjölkpriset ska höjas så länge volymerna är så stora som nu.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
OLJA. Saudiarabien är under press just nu. Misstankar om delaktighet i mord gör att saudierna måste inta en positiv hållning till oss i väst och då USA i synnerhet. Vi i väst gynnas förstås av lågt oljepris, men det skadar Saudiarabiens oljeintäkter på ett smärtsamt sätt.
Det gör att saudiernas önskemål om minskad utvinning kan gå om intet när OPEC-länderna möts framöver.
Oljeprisfallet är alltså till stor del skapat av politiska påverkanskrafter och Donald Trump är förstås ordentligt inblandad. Hans popularitet är baserat på den goda jobbtillväxten i kombination med måttlig inflation. För oss bönder kan det också bli skapligt billigt att köpa olja till vårbruket . Vi hoppas på det och följer utvecklingen noga!
EL. Vi i Sydsverige går nu åt det varmare hållet igen och det hindrar elpriset från att stiga. Vi är annars i ett farligt läge om en riktigt smällkall period skulle inträffa med effektbrist som följd.
Elmarknaden är satt under stor förändring, för nu vill inte Frankrike vara sämre än Tyskland då det gäller att avveckla kärnkraft. Hur bortfallet ska täckas är det förstås ingen som vet, men osäkerheten som sådan har alltid en viss påverkan på elpriset i stigande riktning – även om bottnar också lär förekomma.
SOJA. Pessimismen om ett nära förestående frihandelsavtal mellan Kina och USA är inte på minsta sätt i korten, och dessutom har skördeprispressen satt in, – därav föll sojan markant i slutet på förra veckan.
En annan faktor som lär få verkan i ett längre perspektiv är att Brasilien nu tillåter uppodling av regnskog på en yta motsvarande Frankrikes storlek. Här har vi lite att tänka på, om vi försvårar proteinproduktion inom EU och ersätter den med Brasiliansk import.
Faktum är att rapsodlingen redan motverkas negativt och kritik finns också mot djurhållning för proteinbehovets skull. Vi lär oss att behoven ökar för varje år och miljökraven likaså. Var balansen mellan dessa olika mål ska finnas återstår att se.
MJÖLK. Att Arla blev tvingad till mjölkprissänkning var väl ingen överraskning. Det oväntade var snarast att Arla kunde gå emot Fonterras prisrörelser så länge som man ändå har gjort.
Det som vi alla nu längtar efter är förstås en trendvändning på just Fonterra, så vi kan läsa om fallande tillgång i stället för dessa i evighet framkommande höga nivåer. Så länge vi månad ut och månad in ligger på 40 000 ton eller mer är det svårt att se var prisuppgången ska komma från.
En alltid lika positiv tilldragelse har vi ändå framför oss och det är alla ljusstakar som kommer upp i fönstren på våra ladugårdar till första advent. Vardagens trivsel är också viktig, glöm inte det!