Björn Folkesson: ”Kronan upp och ned med euron”

Många bönder säkrade gårdsstödet i just de här valutanivåerna och har nu att välja på eventuell vinsthemtagning eller att undvika förlust på terminen. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Valuta. Euron har nu onekligen krupit ned till en lägre nivå. Det började för cirka två veckor sedan med fall ned till 10,55-nivån. I onsdags kom sedan besked från Riksbanken om att vår ränta ska förbli stabil ett tag till – allt medan ECB och Federal Reserv har låtit meddela att man önskar stimulera ekonomin med räntefall på sikt.

När nu Stefan Ingves inte sänker ytterligare utan låter räntan vara ifred blir det en viss utjämning mellan räntemarknaderna, vilket styr kronan uppåt och därmed euron nedåt. Som lägst har euron kostat 10,49 sek, men i torsdags var det upp två öre och därmed läser vi 10,51 sek per euro.

Vi är många bönder som säkrade gårdsstödet i just de här valutanivåerna och många har nu att välja på eventuell vinsthemtagning eller att undvika förlust på terminen. Mitt råd är att inte snåla och hoppas på jättevinst, vilket skulle kräva en eurokurs på ungefär 10,25 sek.

Var och en har rätt att hoppas på det och gör förstås vad han eller hon vill, men jag klandrar inte den som tar hem lite vinst medan det bjuds – för skulle kronan på nytt börja falla, då har man pengarna hemma medan gårdsstödet stiger. Mitt mål för att gå ut 10,48 sek… Vi får se om jag får det erbjudandet. Spännande är det i varje fall!

Mjölk. Fonterras auktion i tisdags bjöd på en uppgång i skummjölkspulver även om genomsnittet på all varorna var minus. Nu har det ju annars blivit så att Arla inte följer kursrörelserna på andra sidan oceanen, men för allmänbildningens skull är det väl bäst att följa även det skeendet.

Just nu får vi tydligen vara nöjda med att Arla inte sänker.

Gödning. Ytterligare en höjning av N27 har nu kommit på den tyska marknaden och vi får vara beredda på att svenska säljare följer efter.

Att spekulera i prisnedgång på gödning ter sig allt mer riskabelt och vi blir ständigt påminda om att på marknaden gäller aldrig eviga sanningar, utan istället är lärdomarna från föregående år rätt värdelösa nu. Ni som har både plats för lagring och likviditet bör överväga affär snarast!

Vete. En bestämmande faktor för skörd 2019 är att den tyska produktionen av vete ser ut att stiga med flera miljoner ton. Det är en maktfaktor av stor betydelse när det gäller vetepriset vid skörd i EU och därmed hos oss.

Förra årets torka har inte upprepats och även om det kom upp hetta över Frankrike så skrämde det inte köparna nämnvärt. I stället är vi på nivåer under 180 euro per ton när det gäller spotkontraktet på Matifbörsen.

Jag hoppas att ni sålde en viss procent av skörden på förra toppen. I fortsättningen kan det nog vara bäst att sälja några lass snabbt för kassaflödets skull och varför inte även lägra lite i händelse a torkrapporter från fälten i Australien?

Jag tror inte att jag är helt fel ute om jag säger att vi går mot större skörd och mindre kilopris ... Och jag tror många bönder är mera tillfreds med det än fjolårets torka

Övrigt. Vilken VM-sommar vi har haft. Våra fotbollstjejer har bjudit på så mycket!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Det är alltid bättre med en liten vinst än stor förlust”