Coops medlemmar beredda att betala mer för köttet

Om pengarna går tillbaka till bonden är 7 av 10 medlemmar inom Coop beredda att betala mer än de gör i dag för både mejeri, kött och spannmålsprodukter med svenskt ursprung.

Stödet för svenskt lantbruk efter sommarens extremväder är starkt bland Coops 3,5 miljoner medlemmar.
Stödet för svenskt lantbruk efter sommarens extremväder är starkt bland Coops 3,5 miljoner medlemmar. FOTO: COOP

Coop har cirka 3,5 miljoner i medlemmar. I augusti gjorde dagligvaruföretaget en undersökning i sin medlemspanel om stödet för svenska livsmedel. Resultatet, baserat på 1 102 svar, visar att det är starkt.

Land Lantbruk har återkommande rapporterat om att svenska lantbrukare vill ha täckning för de merkostnader som har uppstått i spåren av sommarens extrema värme och torka. Foderbrist och minskade spannmålsskördar har slagit hårt.

Accepterar prishöjningar

Bland Coops medlemmar säger över 50 procent att de kommer att köpa lika mycket eller mer svenskt kött även om det nästa år blir prishöjningar till följd av mindre utbud, enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER: Var femte köper mer svenskt kött

Mer än varannan konsument i Coops undersökning säger sig vara beredd att köpa lika mycket eller mer svenskt kött – även om det blir prishöjningar nästa år.
Mer än varannan konsument i Coops undersökning säger sig vara beredd att köpa lika mycket eller mer svenskt kött – även om det blir prishöjningar nästa år. FOTO: JANNE ANDERSSON

Ungefär var fjärde kommer att byta ut nöt- och fläskköttet mot kyckling och fisk och drygt var tionde kommer att byta till vegetariska alternativ. Endast åtta procent vill byta ut svenskt kött mot utländskt.

Pengarna till bonden

Sju av tio medlemmar kan alltså tänka sig att betala mer än i dag för svenska jordbruksprodukter under förutsättning att prishöjningen går tillbaka till de svenska lantbrukarna.

Enligt Coop gäller det både nöt- och fläskkött samt mejeri- och spannmålsprodukter.