De är i topp på årets 50-lista

Varje år listar Land Lantbruk 50 personer inom de gröna näringarna som har gjort störst avtryck under året. Här är årets topp 10 – tre av dem kommenterar sin medverkan i varsin längre intervju.

Karl Hedin.
Karl Hedin. FOTO: GÖRAN BERGLUND

1. Anders Pettersson, 60 år, skogsförvaltare, Sorsele

Är förvaltare i allmänningarna som vann mot staten i fjällnära målen. De har gjort stora avverkningsanmälningar i fjällnära skog som satt fingret på vilken skog som ska skyddas och vem som ska betala.

2. Karl Hedin, 71 år, skogsföretagare, Smedjebacken

Karl Hedin.
Karl Hedin. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Åtalet om grovt jaktbrott som till slut väcktes sätter fokus på den svenska vargpolitiken, myndigheter vars agenda ifrågasätts och i slutändan klyftan mellan stad och land. Rättegång stundar i februari.

LÄS MER: Karl Hedin om sitt avtryck på 50-listan

3. Morgan Dahlgren, 54 år, lantbrukare, Vartofta

Hans LRF-motion om slopat beteskrav för moderna lösdrifter blev en propplösare. Plötsligt visade sig en nästan total enighet inom branschen i en fråga som länge varit för obekväm att handskas med.

4. Agneta Ögren, 55 år, lagman, Umeå

Har lett Skogsutredningens omfattande arbete som snabbt kritiserades från alla håll och kanter. Om förslagen i utredningen blir reella i politiska förslag kan påverkan på skogsbruket bli stor, men om det blir verklighet återstår att se.

5. Emmanuelle Charpentier & Jennifer Doudna, forskare, 51 respektive 56 år, Essone, Frankrike och Washington DC, USA

Årets nobelpristagare i kemi för upptäckten av den så kallade gensaxen, Crispr/Cas9, som kan ha stor betydelse för framtidens jordbruk. Emmanuelle Charpentier gjorde sina första upptäckter vid Umeå universitet, där hon bodde och forskade 2009-2017.

6. Ali Fegan, 45 år, journalist, Göteborg

Reporter på SVTs "Uppdrag granskning" som utifrån illegalt filmat material från djurrättsaktivister gjorde de mycket uppmärksammade, och i lantbrukarkretsar hårt kritiserade, programmen om Arlagården.

7. Per Frankelius, 54 år, docent, Stockholm

Per Frankelius.
Per Frankelius. FOTO: LASSE HEJDENBERG

Docenten vid Linköpings universitet upptäckte att FNs klimatpanel IPCC inte tillgodoräknade lantbruket dess positiva effekter med kolinlagring. Hans artikel publicerades i tidskriften Agronomy Journal och har fått uppmärksamhet i flera andra medier.

LÄS MER: Per Frankelius om sitt avtryck på 50-listan

8. David Pettersson, 37 år, lantbrukare, Ljungsbro

Mjölkbonden och jägaren har synts i TV och hörts på radio för att berätta om lantbrukarens vardag med vildsvin och annat klövvilt. Hans debatt i Aktuellt med viltforskaren från SLU var minnesvärd.

9. Magnus Oscarsson, 50 år, riksdagsledamot Kristdemokraterna, Ödeshög

Landsbygdspolitisk talesperson och drivande i Kristdemokraternas försök att överta Centerns roll som landsbygdsparti. Under coronapandemin har han höjt rösten för vikten av ökad svensk matproduktion.

10. Ullrica Landmér, 36 år, ridskoleägare, Alingsås

Ullrica Landmér
Ullrica Landmér FOTO: STIG HEDSTRÖM

Startade uppropet mot planerna på långtgående och kostsamma åtgärder mot näringsläckage i hästhagar. Protesterna ledde till att utredningen nu troligtvis hamnar i papperskorgen.

LÄS MER: Ullrica Landmér om sitt avtryck på 50-listan