Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 22 augusti 2021

Nya strandskyddet – hot eller möjlighet för landsbygden?

Det är djupt ohederligt att regeringens mycket tydliga direktiv till utredningen om lättnader i strandskyddsreglerna nu bekämpas med full kraft av delar av samma regering, skriver Johan Abenius.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Faktum är att det inte går att bygga i Dalsland om man inte har tillgång till attraktiv och sjönära tomtmark, hävdar debattören.
Faktum är att det inte går att bygga i Dalsland om man inte har tillgång till attraktiv och sjönära tomtmark, hävdar debattören. FOTO: Jonatan Jacobson

Den 14 december 2020 kom Strandskyddsutredningen med sitt slutbetänkande som bland annat säger:

”Förslagen skall på detta sätt syfta till att förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck”.

I enlighet med direktiven föreslår också utredningen, i blygsam omfattning, att det ska bli enklare att bygga strandnära i vissa landsbygdsområden, men svårare i tätortsnära områden. Dessa lättnader kommer framförallt Norrlands inland till del.

Utredningen, som många landsbygdsvänner hade stora förhoppningar på, har startat en intensiv moteld från vissa håll. Att Miljöpartiet är motståndare mot landsbygdsutveckling är väl känt, men här hänger även andra på och målar upp en fullständigt missvisande bild av att allemansrätten, den biologiska mångfalden med mera är på väg att försvinna fullständigt. Det är ingen ände på alla hemskheter som skulle komma i spåren av utredningens förslag. Det skräckscenario som Miljöpartiet målar upp framstår som fullständigt absurt för alla oss som vill leva och verka på svensk landsbygd.

Sanningen är den att språkröret Märta Stenevi inte har något att vara orolig över och Annie Lööf inget att yvas över vad gäller utredningens förslag. De reella effekterna är rena vattvällingen.

Ett gott exempel är mitt hemlandskap Dalsland där tidigare beslut om utökat strandskydd, 300 meter, för i princip all strandlinje fullständigt stoppar de lättnader som utredningen talar om. Denna absurda effekt drabbar också många andra delar av Sverige där resultatet vid genomförande av utredningsförslagen är starkt minskade möjligheter till byggande i strandnära lägen. Alltså en kraftfull försämring för människor att kunna bygga och bo, utveckla besöksnäringsföretag, rekrytera nödvändig kompetens till företag och så vidare.

Det är ett faktum att det i princip inte går att bygga nytt i Dalsland om man inte har tillgång till attraktiv och sjönära tomtmark. Utan attraktiv tomtmark ligger marknadsvärdet långt under byggkostnad och banker kan inte låna ut pengar till unga familjer som vill bygga och bo i Dalsland. En synnerligen ond cirkel för helt vanliga människor på landsbygden.

Dalsland har ett mycket stort behov av inflyttning och landsbygdsutveckling. Dessutom är exploateringstrycket i strandnära lägen extremt lågt i Dalsland. Ett förhållande som vi naturligtvis ska vara stolta över och rädda om. Det är ju naturen som gör Dalsland så attraktivt, men det borde även fortsättningsvis gå att kombinera en blomstrande landsbygd med en ansvarsfull miljöhänsyn och med en allemansrättslig tillgång till stränderna. Dessa målsättningar är ju faktiskt beroende av varandra.

För mig som i tio år arbetat intensivt med besöksnäring och landsbygdsutveckling i Dalsland, och sett möjligheterna i naturturismen, är det uppenbart att Dalsland och svensk landsbygd generellt behöver en större flexibilitet i regelverket.

Till skillnad från den oseriösa skräckpropagandan handlar det om mycket små delar av strandresursen som behöver tas i anspråk och det ska förstås göras kontrollerat och klokt. Tyvärr verkar det svårt att föra en förnuftig diskussion i dessa frågor utan att det blir bara svart eller vitt. Förlorare blir Dalsland liksom övrig landsbygd i Sverige.

Det framstår som djupt ohederligt att regeringens (S + Mp) mycket tydliga direktiv till utredningen om lättnader i strandskyddsreglerna nu bekämpas med full kraft av delar av samma regering. Ansvaret hos de partier i Sveriges riksdag som ser och förstår landsbygdens utmaningar och behov är nu mycket stort.

Johan Abenius

Tidigare turistchef Dalsland och engagerad landsbygdsutvecklare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen