Kolsänka kan löna sig
DebattDet kan vara ekonomiskt lönsamt att avstå avverkning, och räkna med en kompensation från staten. Det skriver Kjell Prytz, docent i fysik.
Sätt stopp för ohållbara viltskador
DebattJakten måste vara underordnad livsmedelsproduktionen som nu hotas av viltskadorna. Det skriver Thomas Magnusson i ett öppet brev till landsbygdsministern.
Vallar behövs för markhälsan och klimatet
DebattDet är svårt att förstå varför Jordbruksverket valde att ta bort vallstödet vid årsskiftet, vilket riskerar att vallodlingen i slättbygderna kommer att minska. Ett utökat vallstöd vore ett rimligare. Det skriver flera SLU-forskare.
Vem har rätt till statligt akutstöd inom skogsnäringen
DebattNu är det hög tid för staten att äntligen ge skogsnäringen en klar och tydlig vägledning så vi vet vilka som har rätt till stödet och vilka ökade kostnader det ska kompensera för. Det skriver Kolbjörn Kindströmer, ordförande för Skogsentreprenörerna.
Låt privata skogsägare ta ledartröjan inom hyggesfritt
DebattLåt representanter från det privata skogsägandet ta på sig ledartröjan inom hyggesfritt i stället för de statliga aktörerna. Det skriver Kurt Seliberg, skogsägare i Hälsingland.
Varför ska skogsägare lita på EU?
DebattUnder det svenska ordförandeskapet finns det all anledning att känna oro. Särskilt med den koncensus- och kompromisskultur som präglat Sverige under flera decennier, det skriver skogsbrukaren Thorsten Celander.
Distriktsveterinärernas jour måste fungera
DebattDet är inte acceptabelt att en djurägare ska behöva vänta sju timmar innan distriktsveterinären kan komma, skriver hästföretagaren Anna Ozén.
Billig mat är en dyr affär på sikt
DebattSvensk livsmedelsproduktion har inte en chans att fortsätta leverera ren, nyttig och god mat om konsumenterna bara väljer mat efter priset, skriver Krav och Ekologiska Lantbrukarna.
Varför jagas den enskilde avloppsägaren?
DebattDet är svårt att förstå varför medborgare med enskilt avlopp jagas, medan kommunala reningsverk kan släppa ut större mängder av avloppsvattnets fosfor, skriver Jan Hylander i en slutreplik.
Hyggesfritt är ytterligare ett verktyg
DebattSveaskog tror att ett varierat skogsbruk har framtiden för sig. Men att helt byta system tror vi inte skulle vara ansvarsfullt, skriver Sveaskogs skogsbrukschef Anders Almäng i en replik.
Ersättningsnivån för skogsintrång är oacceptabelt låg
DebattHur kan det vara möjligt att en årligen producerande skogsmark tas ur produktion för en futtig engångsersättning, till förmån för exempelvis en kraftledning, skriver skogsägaren Per-Urban Gradin.
Ärliga förslag för oss småföretagare
DebattSom småföretagare har jag förstått att det inte alltid är de partier som för företagarnas talan som är bra för mitt företag eller mig som företagare, skriver skogsägaren Peter Lindholm.
Skogens värden kan inte bevaras på museum
DebattSkogsstyrelsen bör återgå till att lämna trovärdig rådgivning i skogsskötsel till familjeskogsbrukarna istället för att jaga skogsägarna med olika förbud. Det skriver jägmästaren och skogsägaren Sverker Liden.
Vill lantbruket vara en resurs i energisystemet?
DebattVarje lantbruksföretag har unika möjligheter att producera energi från markresursen, få andra företag har de förutsättningarna, skriver Ulf Jobacker.
Alla kraftverk ska miljöanpassas
DebattVi anser att alla kraftverk eller överhuvudtaget all exploatering som påverkar miljön ska miljöanpassas, utan undantag, skriver Christer Borg, Älvräddarna.
Vi måste ha tydliga mål för livsmedelsberedskapen
DebattSveriges livsmedelsförsörjningsberedskap har sjunkit under många år. Det behövs en överenskommelse över partigränserna, skriver Lars-Johan Merin
Ordförande för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, SFO.
Swedbank: utmanande ägarskiften för unga
DebattVillkoren för den som idag vill etablera sig som jordbrukare annorlunda än för tidigare generationer. Gårdarna och markerna är större och djuren flera, skriver Ulf Möller ansvarig Skog- och lantbruk, Swedbank och sparbankerna.
Vi bär redan ledartröjan inom hyggesfritt
DebattMycket av det forskarna föreslår pågår redan. Det skriver Carl Appelqvist, projektledare Hyggesfritt skogsbruk, Skogsstyrelsen.
Smart solkraft kan ge energi till jordbruket
DebattMed solcellsanläggning och jordbruksverksamhet på samma mark, kan solenergiproduktionen i jordbruket göra nytta på fler sätt. Det skriver Daniel Sjödin
Sverigechef, SolarEdge.
Vilka konsekvenser får rymdstensdomen?
DebattNär det regnar material, exempelvis meteroiter från rymden, på någons mark verkar logiken halta kring vem som äger detta. Det skriver Per Nyström, Nergården.