Delta i Land Lantbruks nya tävling Teknikutmaningen!

Är du ung, teknikintresserad och har egna tekniska lösningar? Våga testa hur långt din idé kan ta dig. Nu startar Land Lantbruk, tillsammans med fyra tunga branschaktörer, tävlingen Teknikutmaningen.

FOTO: ANDERS FÄLLMAN

Jordbruket har alltid drivits framåt av innovatörer och deras innovationer. Vår tid är inget undantag.

Därför har Land Lantbruk samlat fyra tunga branschaktörer – Väderstad, Dataväxt, Kramp och John Deere – för att tillsammans med dem göra gemensam sak och ge utvecklingen en knuff framåt.

Gör så här för att tävla:

1. Skriv ned berättelsen om ditt bidrag i ett mejl till oss på teknikutmaningen@landlantbruk.se. Studerar du, eller har du nyss avslutat dina studier, så kanske du redan har skrivit en uppsats eller examensarbete om jordbruksteknik. Berätta om det. Men ditt bidrag behöver heller inte vara kopplat till någon utbildning.

2. Skriv kort! Max 2 000 tecken.

3. Skicka med max tre bilder eller skisser som förklarar din idé, lösning eller prototyp.

4. Tala om varför det du berättar om är bra. Förklara kort varför det gjorts på sättet det gjorts, hur det funkar och vilket resultatet blev.

5. Berättar du om något som en annan person gjort måste du först be den personen om lov att få dela med dig om det i tävlingen.

Du som jobbar praktiskt med jordbruk, går på naturbruksgymnasium eller studerar vid universitet, gå med i Teknikutmaningen! Det är enkelt, gör så här:

För dig som är 35 eller yngre

Nu riktar vi oss till dig som är 35 år eller yngre och som gillar smart jordbruksteknik. Vi är på jakt efter dina infallsrika idéer, listiga lösningar eller sunda system. Vi vill lyfta fram allt som gör jordbruksarbetet på fält och i stall lönsammare, smidigare eller mindre farligt. Vi hoppas också få se lösningar som sparar tid eller ger bättre tajming.

Din bakgrund spelar ingen roll, vi är övertygade om att alla som gillar att utveckla smart jordbruksteknik har något att berätta för oss andra. I den här tävlingen möts alla - såväl du med högskolepoäng som du som har svetsat eller kodat ihop något klurigt på egen hand.

Självklart hoppas vi att Teknikutmaningen också kan bidra till att öka intresset för jordbruksteknik på både högskolor och universitet.

Ser fram emot att ta del av dina visioner

Det är enkelt att gå med i Teknikutmaningen. Skriv till oss och berätta om något som du, eller någon du känner, har gjort. Kanske är det en smart kultivatorspetsskruvlossare eller en app som gör träligt pappersarbete till en mobilsnuddning. Det kan också vara en ny metod att köra trippelsned med harven eller ett listigt system för att hålla koll på köttdjuren.

Men vi ser också fram emot att ta del av dina visioner av mer teoretisk eller visuell karaktär, såsom traktorsvärmar eller nya drönarlösningar. Vi lovar att pristagarna inte går lottlösa. Eller vad sägs om 25 000 kronor till vinnaren, 10 000 till silvermedaljören och 5 000 kr till bronsplatsen? Sök redan i dag!

FAKTA: Teknikutmaningen

Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen vill lyfta intresset för smart jordbruksteknik.

– Vem kan delta? Alla som jobbar praktiskt med jordbruk. Alla som går på naturbruksgymnasium. Alla som pluggar på universitet.

– Ålder? Du ska vara född 1985 eller senare.

– Slutdatum för tävlingsheat 1. Anmäl dig så fort som möjligt, vi kommer att publicera bidrag löpande i tidningen. Vi vill ha ditt tävlingsbidrag senast den 15 juni 2020.

– Vart skickar jag tävlingsbidraget? Skicka det till teknikutmaningen@landlantbruk.se

– Vad är vinsten? 1:a pris: 25 000 kronor, 2:a pris: 10 000 kr, 3:a pris: 5 000 kr.

– När presenteras vinnarna? Vinnarna kommer att presenteras under hösten 2020 av en enhällig tävlingsjury.

– Sponsorer: Land Lantbruks Teknikutmaning sponsras av Dataväxt, John Deere, Kramp och Väderstad.

– Frågor? Hör av dig till oss! Chefredaktör Anna Nilsson mail: anna.nilsson@landlantbruk.se tele: 073-6446353 eller teknikreporter Per Emgardsson mail: per.emgardsson@landlantbruk.se tele: 0702095454

LÄS MER: Sachen testar autonoma traktorer och 5G