Danska köttföretaget ingår avtal med nätjätte

Danish Crown har skrivit på ett miljardavtal med en kinesisk nätjätte för att leverera 250 ton griskött varje vecka.

Jais Valeur, vd för Danish Crown.
Jais Valeur, vd för Danish Crown. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Den danska producenten av griskött, Danish Crown, har skrivit på ett femårigt avtal med det Alibaba-ägda företaget Win-Chain. Det skriver Landbrugsavisen.

Avtal värt miljarder

Danish Criown ska leverera 250 ton griskött varje vecka från sin nya kinesiska fabrik. Avtalet är värt minst 2,3 miljarder danska kronor.

"Det är fantastiskt för Danish Crown att ingå ett så stort och omfattande avtal med Win-Chain och Alibaba-Group. PÅ en gång blir våra produkter tillängliga på både Win-kedjor digitala plattformar och i Alibaba-ägda livsmedelskedjor i hela Shanghairegionen ", säger Jais Valeur, vd för Danish Crown, i ett pressmeddelande.

Breddat utbud

Förra året tecknade Danish Crown ett avtal med Alibaba Group om att sälja Danish Crown-produkter på den digitala plattformen T-Mal. Till sommaren ska utbudet breddas med produkter från Danish Crowns fabrik i Pinghu utanför Shanghai.

Första fabriken

Förra året byggde Danish Crown sin första förädlingsfabrik i Kina. Den ska kunna producera 14 000 ton förädlade produkter, främst till de över 80 miljoner människor som bor i Shanghaiområdet, men även till resterande 1,4 miljarder människor i hela Kina.

"Kina är en av våra absolut största marknader, och fabriken är tänkt som vår brygga för danskt griskött till de kinesiska konsumenterna. Lyckas vi är det inte otänkbart att vi öppnar liknande fabriker vid andra kinesiska storstäder, säger Jais Valeur.

Läs mer: Nu får kineserna äta dansk korv

Danish Crown förbereder sig för tillväxt