Djurägarna efter tågolyckan: ”En hel generation borta”

24 kvigor dog efter att ha blivit påkörda av ett tåg mellan Säffle och Åmål under onsdagen. En stor förlust för djurägarna Katarina och Hans-Erik Blidstam. – Nu kommer vi kanske låta en äldre generation få vara kvar lite längre än vi tänkt och ge kalvar. Det är det enda vi kan göra, säger Katarina Blidstam.

Katarina och Hans-Erik Blidstam, ägare till de 24 kvigor som dog i tågkraschen.
Katarina och Hans-Erik Blidstam, ägare till de 24 kvigor som dog i tågkraschen. FOTO: PRIVAT

Tio minuter efter tågsmällen ringde det från räddningstjänsten. Katarina Blidstam var på arbetet när hon fick frågan om de hade kor i närheten av olycksplatsen.

– Jag sa att vi inte har några djur i det området men bad vår dräng att titta till dem, och han sa att han just varit där och att djuren låg lugnt och tryggt i hagen, säger Katarina Blidstam till Land Lantbruk dagen efter olyckan.

Målare såg allt

En man som stod och målade ett hus i närheten hade sett kor springa på spåret.

– Målaren tog upp mobilen för att ta reda på hur man kunde informera de som kör tågen, men det var redan försent. Han såg allting hända.

En timme tidigare hade alltså drängen varit på plats och då låg korna lugna i hagen. En timme senare, vid 11 på förmiddagen, inträffade olyckan.

Troligen skrämda

Det har spekulerats kring om de skrämts av ett lågt flygande JAS-plan eller att de fått vargvittring.

– De måste ha skrämts av något, för på bara en timme hade de brutit sig ut från hagen och sprungit nästan tre kilometer bort till tågrälsen där olyckan inträffade.

En kugge borta

Katarina och Hans-Erik Blidstam har ekologisk dikoproduktion och totalt runt 200 djur. Att ha förlorat 24 kvigor är ett hårt slag mot verksamheten.

– Min man sa att en bonde tänker ju cirkulärt med besättningen, och nu är en kugge borta. En hel generation. Nu kommer vi kanske låta en äldre generation få vara kvar lite längre än vi tänkt och ge kalvar. Det är det enda vi kan göra.

Har sökt kompensation

Sedan olyckan inträffade har en lastbil hämtat kadavren och fört dem till destruktion.

Djurägarna har redan sökt kompensation från Trafikverket som lovat att ersätta för de fakturor som kommer in i samband med händelsen. Det kommer även göras en värdering av djuren och ersättning kommer att utgå baserat på Trafikverkets schablon. Katarina Blidstam vet ännu inte vilka belopp det rör sig om.

LÄS MER: 1800-talslag ger djurägare rätt mot tåg

Känner tacksamhet

Katarina Blidstam känner en stor tacksamhet till omgivningen, som bland annat hjälpte till att fånga in de sex överlevande kvigorna.

– Privatpersoner, skyddsjägare och räddningstjänst med flera har visat en otrolig omtänksamhet.

Rälsen farbar

Ett femtiotal passagerare befann sig på tåget som spårade ur och fick bogseras från olycksplatsen, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

– Frontdelen slogs sönder och flera djur klämdes fast under tåget, vilket ledde till att viktiga bromsfunktioner gick sönder. Även rälsen skadades. Strax efter klockan 20 på onsdagskvällen är rälsen åter farbar.

LÄS MER: Kor fastklämda under urspårat tåg

LÄS MER: Allt fler nötkreatur på spåren