Aktivistledare ställs inför rätta efter två år

Nästan två år efter händelserna vid en minkgård utanför Falkenberg ställs en av ledarna för de militanta djurrättsaktivisterna inför rätta åtalad för misshandel, olaga hot och hemfridsbrott.

Rättegången mot den 38-årige ledargestalten inleds på torsdag.
Rättegången mot den 38-årige ledargestalten inleds på torsdag. FOTO: MOSTPHOTOS

Händelserna som torsdagens rättegång i Varbergs tingsrätt kommer att kretsa kring utspelade sig hösten 2017 när en minkgård utanför Falkenberg utsattes för upprepade demonstrationer av organiserade aktivister.

Det var under en av dessa demonstrationer som ledargestalten, en nu 38-årig man, lyfte sin megafon och från cirka en meters håll skrek rakt i örat på en LRF-representant som fanns på plats för att stötta minkuppfödaren.

Drabbades av tinnitus

Ljudet var så kraftigt att mannen drabbades av en kraftig inledande smärta och åtföljande tinnitus i form av hörselnedsättning och en ton som ringer i huvudet. Enligt åtalet bedöms skadan av läkare som livslång.

Demonstrationen skedde dagen efter att tio militanta aktivister, de flesta maskerade, sent på kvällen hade ställt sig utanför minkuppfödarens bostad utrustade med megafoner, kobjällror och plakat.

Det finns även ett stort antal anmälningar och motanmälningar kring händelser vid minkgården som inte har lett till några åtal.
Det finns även ett stort antal anmälningar och motanmälningar kring händelser vid minkgården som inte har lett till några åtal. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

Blockerade deras väg

De skanderade bland annat att minkuppfödaren skulle komma ut. Uppfödarens söner och en anställd på minkgården konfronterade aktivisterna och en av sönerna blockerade vägen för aktivisternas bilar. Därför var dessa fortfarande kvar på platsen när polisen anlände.

Av förhören i förundersökningen framgår att aktivisterna höll sig utanför tomtgränsen bortsett från 38-åringen som gick upp på garageuppfarten. Det är denna uppgift som ligger till grund för åtalet om hemfridsbrott.

Hotad på sociala medier

Tidigare samma dag hade en av uppfödarens söner på 38-åringens öppna Instagramkonto observerat en bild på ett dinglande skelett tillsammans med minkuppfödarens namn. Uppfödaren har i förhör uppgett att han mot bakgrund av alla andra händelser riktade mot honom tog hotet på största allvar.

Det var också med anledning av dessa händelser som uppfödaren begärde och beviljades kontaktförbud för 38-åringen samt en annan av ledargestalterna inom den militanta aktivistgruppen.

Utöver de djurrättsrelaterade brotten står 38-åringen åtalad för rattfylleri, ringa narkotikabrott, vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats.
Utöver de djurrättsrelaterade brotten står 38-åringen åtalad för rattfylleri, ringa narkotikabrott, vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats. FOTO: MOSTPHOTOS

Inte svarat på frågor

38-åringen har i polisförhören som hållits inte svarat på några frågor om de misstankar som riktas mot honom. Men han förnekar brott och bestrider de skadeståndsanspråk som riktas mot honom.

Uppfödaren och dennes söner begär sammanlagt 20 000 kronor i ersättning för kränkning. LRF-representanten begär 26 000 kronor för sveda och värk samt kränkning.

Förföljandet har fortsatt

Förföljelsen av minkuppfödaren har fortsatt även efter den period som omfattas av åtalet. Bland annat utsattes han i mitten av juni i år för en anlagd brand när en av hans bilar totalförstördes.

”Den här mannen har haft ett riktigt helvete i ett och ett halvt år”, sa Jesper Koch, utredare vid polisen i Falkenberg, till Land Lantbruk i juni.

Många nedlagda anmälningar

Det finns även ett stort antal anmälningar och motanmälningar kring händelser vid minkgården som inte har lett till några åtal. Enda domen kom förra året när två andra aktivister fick bötesstraff för egenmäktigt förfarande i samband med en av demonstrationerna.

Utöver de djurrättsrelaterade brotten står 38-åringen åtalad för rattfylleri, ringa narkotikabrott, vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats. Förslag på frivårdande påföljd saknas eftersom 38-åringen inte infann sig när Kriminalvården genomförde sin personutredning.

Rättegången i Varberg beräknas pågå hela torsdagen.