Elisabeth Hidén: Se möjligheterna i arbetskraftsfrågan

Håll koll, våga lyfta på luren eller sväng förbi en gård och prata med en bonde om du behöver ett jobb. Det skriver Elisabeth Hidén, LRF Ungdomen, i sin krönika.

Elisabeth Hidén är ordförande för LRF Ungdomen.
Elisabeth Hidén är ordförande för LRF Ungdomen. FOTO: ASTRID HIDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Enligt prognosen ser skörden 2020 hittills ut att kunna bli god i hela Sverige, även om det naturligtvis är för tidigt att säga något om hur mycket och vilken kvalitet som kommer ligga i siloburkar och plansilor i sommar och höst.

Trots det faktum att samhället på många plan stängts ner så rullar det på nästan som vanligt i de gröna näringarna. Korna är utsläppta på bete och såmaskinerna sätter frön i backen. Farming as usual, så att säga.

Vi kan vara tacksamma över det faktum att vi säljer produkter som alla dagligen behöver, och som prioriteras i hushållens budget även när plånboken krymper. Även om det så klart hade varit uppskattat om vi hade fått mer betalt för det vi producerar.

Många andra branscher har drabbats hårdare än lantbruket. I de hårdast drabbade branscherna har folk fått gå från sina jobb, antingen för gott eller med löftet att de ska få komma tillbaka senare. En del har också fått förkortad arbetstid genom permitteringar.

Vi har sett i media, och jag har själv deltagit i diskussioner, att frågan om arbetskraft inom gröna näringarna kommit upp. Det är ett av de mest kritiska moment som hittills drabbat jord- och skogsbruket i Sverige under coronakrisen.

Det har diskuterats hur vi ska lyckas få in arbetslösa svenskar i vår näring, nu när tillfället verkar ypperligt. Vi behöver arbetskraft och människor behöver arbete. Nu finns här ett utbud som skulle kunna matcha efterfrågan.

Ansvaret vilar på alla inblandade. Dels måste de som är permitterade eller uppsagda känna sig manade och motiverade att söka nya jobb, dels måste arbetsgivarna våga öppna sina gårdar och lägga tid och energi på att lära upp ny arbetskraft.

Låt oss arbetsgivare se det som en investering för framtiden. Ni som behöver ett jobb, se det som en möjlighet att lära er något nytt, bättra på meriterna och bidra till en samhällsviktig verksamhet. Ni som behöver arbetskraft, se det som en möjlighet att minska konsekvenserna av coronapandemin i ert företag och få in nya människor i vår bransch.

Och vem vet, det kanske kan komma att bli en ny framtida kollega?

Lägg ut era behov av arbetskraft i sociala medier, på Jobba grönt, Platsbanken och andra rekryteringsplattformar. Och håll koll, våga lyfta på luren eller sväng förbi en gård och prata med en bonde om du behöver ett jobb. Då kan vi tillsammans se till att det finns svenska jordgubbar och svensk grädde till tårtan i sommar.

Elisabeth Hidén,

Ordförande LRF Ungdomen

LÄS MER: Hidén: Vem ska lära barnen vad vi äter?

LÄS MER: Hidén: Man saknar inte kon förrän båset är tomt – och inte maten förrän hyllorna ekar tomma