Ett år med både toppar och dalar

Ännu ett år närmar sig sitt slut, vilket ger utrymme för reflektion. Vad hände egentligen 2021? Det reflekterar Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen, om i sin krönika.

Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen.
Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: PER KJELLANDER

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FN hade toppmöte om livsmedelssystem där fokus låg på hur vi ska lösa problemen med att tre miljarder människor inte har tillgång till hälsosam kost och närmare en miljard lever i svält. Mycket bra förslag lyftes, men det var alltför lite fokus på att det faktiskt finns mat så det räcker till alla. Problemet ligger inte hos lantbruket utan grundar sig i orättvist fördelade medel, fattigdom, diktaturer och naturkatastrofer. Alla måste göra sin läxa och det är svårt för lantbrukarna att lösa alla världens problem.

På hemmaplan blev vi i somras av med landsbygdsministern, och för första gången sedan 1900 saknade vi någon som specifikt ansvarade för området. Det blev problematiskt för Sveriges bönder. Dels gav det väldigt trista signaler, dels hade det behövts ministerrepresentation på EU-möten i Bryssel när jordbrukspolitiken förhandlades.

Men problem är till för att lösas och nyligen fick vi tillbaka ministern igen. Grattis Ann-Caren Sätherberg till Sveriges kanske viktigaste jobb!

Vi har också fått beskåda hur priser har skjutit i höjden på bränsle, gödsel och spannmål. De gynnsamma spannmålspriserna gör att kalkylen ännu håller (för vissa företag), men frågan är vilka priser som kommer att fortsätta upp, vilka som kommer dala och hur mycket lantbruket klarar. Det är dags för konsumenterna att dra sitt strå till stacken, dags att börja betala vad maten är värd. På besök i huvudstaden gick jag förbi ett kafé där man kunde köpa ett ägg, kokt eller stekt för 20 kr, så någon typ av betalningsvilja finns det.

Glädjande nog kan vi se att importen av kött minskar och konsumtionen av svenskt kött ökar. Konsumenterna har ett stark tillit till att svenska bönder producerar bra mat. Dessutom har minkuppfödarna fått besked om att aveln får återupptas efter årsskiftet, vilket är mycket glädjande nyheter för den svenska pälsnäringen. Vi ser också ett ökat söktryck på naturbruksskolorna, vilket är en viktig grund för fortsatt livsmedelsproduktion i Sverige.

Skogen har blivit en het snackis bland politiker och det görs program om skogsbruk i TV. Tyvärr saknas kunskap och förståelse i vissa fall. Men inte heller på skogsområdet har året varit hopplöst, för den som haft virke att sälja har priserna varit bra.

Med detta sagt kan vi konstatera att vi går in i 2022 med både utmaningar och möjligheter. Ha en riktigt god jul!

Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen

LÄS MER: Beslut i Bryssel måste gynna alla EU-bönder