Facebook vägrar stänga ner hatsida

Trots en mängd påstötningar vägrar Facebook att stänga djurrättsgruppens hatsida mot minkuppfödaren. Branschorganisationen Svensk Mink har inte ens lyckats få direktkontakt med någon ansvarig på Facebook.

Hatsidan startades den 4 december av samma grupp djurrättsaktivister som ligger bakom sidan Stäng minkfarmen i Falkenberg. Så fort den dök upp började Svensk Mink och LRF agera för att Facebook skulle stänga den.

– Att kalla en djurhållare för djurplågare är mer än förtal eftersom det insinuerar att han bedriver brottslig verksamhet. Det är som att skriva att begravningsentreprenören är nekrofil, säger Johan Dalén, VD på Svensk Mink.

Bryter mot flera punkter

Den aktuella sidan kan anses bryta mot flera av punkterna under rubriken "mobbning och trakasserier" i Facebooks gemenskapsregler. På sidan har det visats bilder på andra minkuppfödare med ordet "mördare" skrivet i pannan.

– När allt började trodde jag definitivt att den skulle stängas. Men alla som har kontaktat Facebook får svaret att sidan i sig inte strider mot reglerna. Däremot har uppskattningsvis åtta–tio inlägg plockats bort vilket brukar ta mindre än ett dygn efter anmälan, säger Johan Dalén.

FAKTA: Facebooks gemenskapsregler

Facebook har gemenskapsregler som sorteras under åtta rubriker.

En av dem är "mobbning och trakasserier". Där framgår att Facebook inte tillåter sidor som pekar ut och kränker privatpersoner, bilder som har ändrats för att kränka privatpersoner, foton eller filmklipp på fysisk mobbning som publiceras för att kränka offret, personlig information som delas för att utöva utpressning eller trakassera samt att upprepade gånger skicka oönskade vänförfrågningar eller meddelanden till någon.

Under rubriken "kriminella handlingar" framgår att det är förbjudet att använda Facebook för att underlätta eller organisera kriminella handlingar som orsakar fysisk skada på personer, företag eller djur, eller ekonomisk skada för personer eller företag.

Så här svarar Facebook på anmälan.
Så här svarar Facebook på anmälan.

Han tror sig den senaste månaden ha haft meddelandekontakt med Facebook åtminstone ett 50-tal gånger. Han vet inte vem han kommunicerar med och svaren består uteslutande av standardformuleringar som upprepas. Johan Dalén menar att exemplet illustrerar ett allvarligt problem.

LÄS MER: Facebook stängde ner Hjärta Mjölk efter klagomål

– Facebook har i dag en enorm genomslagskraft, men verkar inte ha några förpliktelser. Den här sidan syftar till ett karaktärsmord på en helt ostraffad person som dessutom utsatts för brottsliga handlingar. För mig är det uppenbart att lagstiftningen inte har hängt med i utvecklingen.

Nås bara skriftligen

Inte heller journalister kan komma i kontakt med Facebook annat än skriftligen. Den som ibland svarar på frågor är Peter Münster, chef för Facebooks företagskommunikation i Norden och placerad i Danmark. Av princip kommenterar Facebook inte heller specifika fall.

– Det rimliga vore att den som har registrerat en hatsida som denna stängs av, antingen tidsbestämt eller permanent. Då skulle nog folk tänka sig för på ett annat sätt, menar Johan Dalén.

FAKTA: Facebook i Sverige

Facebook har ett kontor på Sveavägen 13 i Stockholm, i en av de så kallade Hötorgsskraporna. Det saknar all form av skyltning och har inga offentliga kontaktuppgifter.

Facebook anlitar en PR-byrå för att sköta mediakontakter. Sedan juli 2015 är det Spotlight PR som har uppdraget.

Sam Rihani, 38, är sedan april 2012 chef för Facebook i Sverige. Facebook Sweden AB har enligt den senaste årsredovisningen 23 anställda.

LÄS MER: Ledare: Obegripligt, Facebook!