Fåravelsförbundet kräver att lagen följs

Svenska fåravelsförbundet har gått ut med ett upprop efter Stockholms läns länsstyrelses beslut om att neka skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret i Södertälje.

Efter vargattacken på Molstaberg har Svenska Fåravelsförbundet krävt skyddsjakt på vargarna.
Efter vargattacken på Molstaberg har Svenska Fåravelsförbundet krävt skyddsjakt på vargarna. FOTO: MARIA TÖRNER

Svenska fåravelsförbundet höjer återigen rösten efter vargattackerna på Molstaberg.

Direkt efter första händelsen uppmanade Fåravelsförbundet länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt, men länsstyrelsen gick inte på den linjen utan nekade skyddsjakt. Anledningen till detta uppgavs vara att Molstaberg inte har rovdjursstängsel runt sina hagar.

"Vad lagen kräver"

Detta är en av punkterna som Fåravelsförbundet vänder sig emot i sitt upprop:

"Svensk lagstiftning ställer, enligt den snart hundra år gamla Lag om ägofred, krav på att djurägaren ska ”hålla sådan vård om dem att de inte kommer in på annans ägor”. Detta är vad lagen kräver av djurägare och skyddsjakt kan därmed inte villkoras utifrån hur angripna djur har varit inhängnade", skriver Fåravelsförbundet.

Läs mer: Länsstyrelsen vägrar bevilja skyddsjakt

"Skyddsjakt ska beviljas"

De tar upp i uppropet att tamdjurshållning inte ska försvåras påtagligt i någon del av landet på grund av rovdjurförvaltningen och att socioekonomiska hänsyn ska tas, samt att skyddsjakt måste beviljas snabbt och i förhållande till hur stor skada som skett.

"Vi kräver att landets myndigheter följer dessa beslut. Enskilda tjänstemän får inte tillåtas att tolka lagar och driva principer efter eget tyckande."

Läs mer: Länssyrelsen satte upp hennes stängsel

Gälla alla

Fåravelsförbundet poängterar även att reglerna måste gälla alla fårägare i hela Sverige, och att det inte ska spela någon roll var man bor och att full ersättning ska utgå för alla kostnader som ett rovdjursangrepp för med sig.

Läs mer: Fåravelsförbundet: Alla individer i reviret ska bort

Molstaberg ska ansöka om hundratusentals kronor i ersättning

Efter nytt angrepp – kräver beslut om skyddsjakt