Fler drabbade av extrema älgbetesskador

undefined

Betesskadad tall.
Betesskadad tall. FOTO: MOSTPHOTOS

I förra veckan berättade vi om Göran Fahlén utanför Kramfors som fått 30 hektar tallungskog totalförstörd av betande älgar. Lars Jonnerby i Sidensjö utanför Örnsköldsvik är en annan drabbad skogsägare. En hektar, 10 år gammal tallungskog, vid Gottne har blivit helt uppäten av älg.

– Älgen åt upp det här för 10 år sedan också. Sedan har det vuxit upp från självföryngring och plantering och nu är det förstört igen, konstaterar Lars Jonnerby.

"För mycket älg"

Och han är inte ensam i sitt område om att ha drabbats av extremt mycket älgbetesskador i år.

– Jag har grannar häromkring som fått mycket mer skador än mig. Det finns helt enkelt för mycket älg i området och det skjuts för få älgar, säger Lars Jonnerby.

Siffror för Norrland ej klara

Den årliga älgbetesinventeringen för Norrland är ännu inte klar. För Götaland visade inventeringen att bara ett av totalt 31 områden hade betesskador på tall som var acceptabla.

– Vi har inga siffror för Norrland klara än, men det är betydligt fler markägare som ringer och rapporterar om extrema skador. Sedan återstår det ju att se hur skadorna ser ut i hela området, säger Christer Kalén.

Stöd för kostnader

Kostnaderna för de enskilda skogsägarna blir kännbara.

– Det här drabbar enskilda skogsägare på ett helt orimligt sätt, säger han.

Christer Kalén tror att man måste lyfta på varje sten och försöka hitta nya lösningar så att markägare vill fortsätta att plantera tall på tallmark.

– Det här är ju extrema skador som orsakas av brister i älgförvaltningen. En idé är att det kanske borde gå att få stöd från älgvårdsfonderna för kostnaderna att återplantera, säger han.