”Fler SD-väljare skulle ha röstat på Alliansen”

Om SD:s väljare i stället hade röstat på Alliansen, hade allianspartierna kunnat bli det största blocket och de flesta landsbygdsfientliga förslagen hade inte riskerat att genomföras, anser Knut Svensson (C).

SD:s Jimmie Åkesson vill lämna EU – något som debattören motsätter sig.
SD:s Jimmie Åkesson vill lämna EU – något som debattören motsätter sig. FOTO: MOSTPHOTOS/JOHANNA NORIN

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Tomas Brandberg, Sverigedemokrat och tillika politisk "sakkunnig" i riksdagen för SD, har bemött min debattartikel i Land Lantbruk från 28 september. Det svar han åstadkommit visar att han inte velat förstå eller rent av ej förstått vad det stod i debattinlägget.

Inlägget vände sig till de landsbygdsväljare som röstat på SD och i annat fall skulle ha röstat på ett alliansparti. Riksdagsvalets utfall blev 144 mandat för V, MP och S, medan allianspartierna fick 143 mandat.

Nu kanske Tomas Brandberg förstår att om de väljare jag vände mig till hade röstat på Alliansen, hade allianspartierna kunnat bli det största blocket och därmed hade de 10 punkterna jag radade upp, de flesta landsbygdsfientliga, minskat i risk att genomföras.

Tomas Brandberg vill i sitt svar till undertecknad utvidga debatten, och inte mig emot.

Tomas Brandberg skriver "Alliansen ska ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ned vid förhandlingsbordet." Dessutom påstår han att SD är det enda landsbygdsvänliga partiet. Som vi hört i "talmansrundan" uttrycker Jimmie Åkesson att den gruppering som låter vår politik "slå igenom" den stöder vi. Inte tror jag att SD låter sig nöjas med till exempel sänkt dieselskatt, höjd betesersättning och så vidare för att stödja alliansens budget.

Vad vill då SD utöver att genomföra en inhuman flyktingpolitik? SD vill till exempel genomföra en likartad politik som man gjort i Ungern. Partisekreteraren Richard Jomshof uttrycker att Sverigedemokraterna i sin kommunikation är “tvungna att anpassa sig till den verklighet som råder“ eftersom Sverige tyvärr “inte fungerar som Ungern”.

När premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz, ett nationalkonservativt parti som infört begränsningar av oppositionens möjlighet att verka politiskt, vann valet i Ungern ändrades politiken i auktoritär riktning där varken grundlagar, domstolar eller medier tillåts stå i vägen.

Denna ungerska politik har lett till att EU inlett en rättslig process mot landet på grund av deras odemokratiska tendenser. Ska Alliansen förhandla med SD om möjliggörande att plagiera detta ungerska partis politik? Nej, absolut inte!

Sverigedemokraterna vill genomföra om en folkomröstning för ett utträde ur EU, vilket står högt upp på prioriteringslistan. Varför vill SD ut ur EU? Min slutsats är att i ett liberalt inriktat EU, är SD:s politik ogenomförbar, och det stämmer säkert.

Vi har facit i hand vad gäller utträde genom Storbritanniens folkomröstning, där man först nu börjar förstå konsekvenserna av Brexit. Om Sverige skulle lämna Unionen skulle vi få se åtskilliga konkurser inom lantbruket, arbetslöshet inom den ekonomiska föreningsrörelsen och andra företag som är beroende av de gröna näringarna.

Ska Alliansen förhandla med SD om en folkomröstning för ett EU-utträde? Nej, absolut inte!

Till sist vill jag råda Tomas Brandberg att lyssna på två kloka män, styrelseproffset Marcus Storch och Rune Andersson, Mellby gård, då de framträdde i SVT: s Agenda 30 september.

Marcus Storch säger: "Problemet med Sverigedemokraterna är att de successivt kommer att montera ner vår demokrati och att SD med sin vågmästarroll skapar en ständig utpressningssituation där de driver sina värderingar stegvis."

Rune Andersson säger: "Jag tycker att övriga partier ska samtala med SD för varken Alliansen eller Socialdemokraterna kommer att hoppa på SD:s galna idéer."

Knut Svensson (C),

Norra Bygget, Kallinge

LÄS MER: ”SD-väljare och bonde? Då har du inte verkat för en levande landsbygd”

LÄS MER: ”Sverigedemokraterna det enda landsbygdsvänliga partiet”