Omedelbara förhör med misstänkta aktivister

Medan djurrättsaktivisten stod inför rätta fortsatte förföljelsen av den redan utsatta minkuppfödaren. Men nu har polisen ändrat arbetssätt för att underlätta lagföring.

Polisen i Falkenberg har de senaste åren fått lägga åtskilliga resurser på händelserna kring minkgården.
Polisen i Falkenberg har de senaste åren fått lägga åtskilliga resurser på händelserna kring minkgården. FOTO: STAFFAN GUSTAVSSON

Ett stort polisuppbåd hade på torsdagen samlats utanför Varbergs tingsrätt med anledning av rättegången mot den 38-årige ledargestalten inom den militanta djurrättsgruppen.

Men de förväntade demonstrationerna utanför domstolen uteblev. I stället samlades ett dussintal likasinnade utanför uppfödarens gård några mil bort mot Falkenberg.

Fortsatta trakasserier

Natten innan rättegången hade dessutom någon eller några målat hotfulla budskap riktade mot minkuppfödaren på två ställen utmed vägarna i trakten samt hängt en banderoll med samma budskap vid ortens skola.

– Vi hade förväntat oss något och hade patruller ute i området under natten. Samtidigt tar den här typen av gärningar kanske bara 15–20 sekunder att utföra, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Togs med till stationen

Ett tiotal aktivister hade samlats utanför grinden till minkgården för att demonstrera. Efter ett tag fattade polisen beslut om maskeringsförbud och påbörjade då identifiering av personerna.

– Merparten gick att identifiera på plats, men tre eller fyra greps och togs med till polisstationen, förklarar Christer Bartholdsson.

Vägrade uppge identitet

En man och en kvinna blev anhållna sedan de fortsatt vägra uppge sin identitet. Kvinnan identifierades då medan mannen satt kvar i arresten under natten mot fredagen.

– Man kan tycka att det inte är speciellt smart att agera så här i samband med rättegången. Man skaffar sig ju inte precis några pluspoäng, säger Christer Bartholdsson.

Håller förhör på plats

Polisen i Falkenberg har de senaste åren fått lägga åtskilliga resurser på händelserna kring minkgården och det aktivistgäng som har förföljt ägaren och dennes familj. Ändå har det varit svårt att ta det vidare till rättegång och processen har tagit lång tid.

– Eftersom aktivisterna kommer från olika platser i landet har det blivit svårt att genomföra förhör i efterhand. Nu har vi i stället kriminalpoliser på plats som håller omedelbara förhör. Förhoppningsvis har jag i det här fallet utskrifterna på mitt skrivbord redan på fredag morgon, säger Christer Bartholdsson.

Christer Bartholdsson är lokalpolisområdeschef i Falkenberg.
Christer Bartholdsson är lokalpolisområdeschef i Falkenberg. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Efterlyser ny rubricering

Han lyfter också problemet med att det inte finns någon samlande rubricering för den här sortens brottslighet, vilket gör att gärningarna får lågt straffvärde och inte ger polisen möjligheter till tvångsåtgärder.

– Man kan jämföra med grov kvinnofridskränkning där en serie av i sig mindre brott ger ett högt straffvärde. Vi har testat lagstiftningen kring stalking (personförföljelse) men den går inte att använda beträffande djurrättsaktivisterna, säger Christer Bartholdsson.

Yrkar på fängelsestraff

Det innebär att det i åtalet mot 38-åringen handlar om olaga hot, ofredande och hemfridsbrott. Kammaråklagare Klas Lundgren menar att brotten ändå bör föranleda ett fängelsestraff på minst sex månader.

– Det politiska syftet är en försvårande omständighet och det finns också ett lagrum som säger att domstolen ska ta hänsyn till motiv och avsikter för att uppnå sina syften med gärningarna, säger Klas Lundgren.

Handlar inte om demonstration

Att som i 38-åringens fall stå med ett gäng likasinnade utanför en bostad vid 23-tiden en kväll i oktober med megafoner, bjällror och skyltar kan enligt Klas Lundgren inte betraktas som en demonstration.

– Oljud uttrycker inga åsikter. Dessutom bor målsäganden på en återvändgränd där det inte finns några grannar vid den här tiden på året, konstaterar Klas Lundgren.