Ge bidrag till solceller i stället för att kompensera höga elpriser

Elkonsumenterna får kompensation för marknadens höga priser i november förr året. Vore det inte bättre att styra dessa bidrag till nya solcellsinstallationer, undrar Lars Hylander.

Sätt upp solceller på era tak, så slipper åkermark förstöras, skriver Lars Hylander.
Sätt upp solceller på era tak, så slipper åkermark förstöras, skriver Lars Hylander. FOTO: JONATAN JACOBSON

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Läste i Upsala Nya Tidning att en solcellspark i Arvidsbo, Uppland, stoppas och igår kom fakturan från nätägaren Vattenfall på 4 000 kronor. När läget är som det är så får man ta vara på de glädjeämnen man har, som att solen sken nästan hela mars.

2012 gav mars mer el än juni på grund av klart väder, kyla som ökar effektiviteten och reflektion från snön på marken. I skolramsan lärde jag mig att november är grå. November 2021 producerade våra solceller bara en tredjedel av elen vi köpte. Men vi fick lika mycket betalt för den elen som den tre gånger större mängden vi köpte. Vi hade nämligen fastprisavtal på elen vi köpte och rörligt på den vi sålde. Jag sände ett mejl till vår elleverantör och tackade för deras generositet, varvid de omedelbart sade upp avtalet.

Vilken var orsaken? Vi får inte producera mer el än elen vi köper under året. Regeln ska tas bort. Hoppas att det verkställs i år eftersom vi ska fördubbla våra solceller.

Vattenfall har redan lämnat offert på 30 000 kronor enbart för att skruva i större proppar. Jag erbjöd mig att skruva åt dem, men det får jag inte. De vill ju behålla sin monopolställning. Däremot fick jag vara med och skruva upp solcellerna. Solcellsmarknaden saknar monopol i nuläget. Det kan ändra sig raskt eftersom ett land helt dominerar tillverkningen numera. Fick besked igår att våra beställda solceller inte går att få fram. Jag erbjuds istället sämre och dyrare solceller.

Läste att kinesiska bolag äger huvuddelen av vindkraftverken i Sverige och ett kanadensiskt företag erbjuder 1,3 miljarder kronor för elnätet på andra sidan Fyrisån. Det ägs av Upplands Energi, en andelsförening med en årsvinst på blygsamma 20 miljoner kronor. Det är bra för bygdens invånare som solidariskt hjälpts åt att elektrifiera landsbygden medan monopol är bättre för dem som vill profitera.

Nu har regeringen lagstiftat om möjligheten att inrätta energigemenskaper med sina grannar, vilket kanske minskar monopolens ohemula vinster. Är det någon granne som vill koppla in sig på våra solceller så hör av er? Eller ändå hellre, sätt upp egna solceller på era tak, så slipper åkermark förstöras. Dessutom är det en mycket lönsam åtgärd, som ger 15 procent skatteavdrag för privatpersoner. Och man slipper köpa dyr kärnkraftsel med olösta avfallsproblem.

Jag tittar på elfakturan på 4000 kronor igen och ser ett litet minustecken. Det betyder ju att vi får tillbaka 4000 kronor. Hur kommer det sig? Jo, elkonsumenterna får kompensation för marknadens höga priser i november, då jag var glad att ha solceller. Vore det inte bättre att styra dessa bidrag till nya solcellsinstallationer? Naturligtvis på tak istället för åkermark.

Lars Hylander, Uppsala

LÄS MER: Solkraft behövs för omställning av jordbruket

LÄS MER: Solceller på åkermark borde diskuteras mer