Gör det lättare för permitterade att hoppa in i grönsaksodling och skogsplantering

De gröna näringarna behöver minst 8 000 säsongsanställda inom de närmaste månaderna. Regeringen måste därför underlätta så att permitterade från andra branscher kan hoppa in i till exempel grönsaksodling och skogsplantering, skriver Lena Johansson.

Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: ISTOCK/ANN LINDÉN

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Det finns jobb även i coronatider, och det inte bara i sjukvården. Det råder stor brist på säsongsanställda inom de gröna näringarna i hela Europa. I Spanien, där skörden av jordgubbar startat, saknas tusentals säsongarbetare sedan bland annat Marocko stängt sina gränser. I Frankrike har jordbruksministern uppmanat medborgarna att söka sig till en "skuggarmé" som ska jobba i jordbruket.

I Tyskland har jordbruksministern öppnat för att Lufthansa ska flyga in friskförklarade, utländska gästarbetare till den viktiga sparrisskörden. Och i Storbritannien har kampanjen #foodarmy startats i sociala medier.

I Sverige efterlyser det gröna näringslivet nu minst 8000 korttidsanställda, 3000 till skogsplantering och 5 000 till trädgårdsodlingen. Jordbruk, skogsbruk och trädgårdsnäringen är på väg in i en mycket arbetsintensiv säsong. Potatisodlarna i södra Sverige har redan börjat sätta nypotatis och i växthusen är det bråda tider inför påsk.

Permitterade från andra delar av näringslivet kan få jobb i jord- och skogsbruket, även om det naturligtvis inte är helt lätt att gå från helt andra branscher. Men kan permitterad kabinpersonal från SAS jobba i sjukvården efter tre dagars snabbutbildning, så är det inte omöjligt att utbilda personal även till jordbruk, skogsbruk och trädgårdsodling.

Det krävs dock att regeringen genomför en del ändringar, så att även småföretagare och deras familjer kan ta del av korttidsarbetsmodellen. Arbetsförmedlingen måste också få ett tydligt uppdrag att lotsa permitterade och varslade över till det gröna näringslivet.

Det är positivt att arbetsgivaravgiften sänkts även för småföretagare. Men det behövs mer. Den som går från ett bättre betalt arbete till de gröna näringarna måste få ett löneutjämningsbidrag. Det måste löna sig att arbeta i stället för att gå permitterad.

Dessutom måste tiden för skattekrediter förlängas och räntan på skattekrediter sänkas.

Går inte det här att lösa drabbar det inte bara företagen i de gröna näringarna. Det finns också risk för att det blir brist på frukt och grönsaker, och eftersom problemet är detsamma i hela Europa, är inte import en lösning.

LÄS MER: Så mobiliserar EU-länderna mot coronapandemin