Har hela kedjan från kycklingar till packade ägg

Dote Ägg i Halland har hela kedjan – från den dagsgamla kycklingen till de förpackade äggen som rullas ut i butiken. Framgångsreceptet för företaget har varit att se och lära av vad andra gör men gå på den egna magkänslan när de stora framtidsinriktade besluten ska fattas.

Dotetorp ägg Åsa Jophan Dotevall
Johan och Magnus Dotevall började med värphöns i början på 1980-talet. FOTO: THOMAS CARLÉN

Bröderna Johan och Magnus Dotevall är uppvuxna i branschen. Farfar sålde kycklingar hemma på gården Dotetorp i Åsa i Halland i början på 1900-talet och pappa hade kläckeri och försäljning av unghöns. Men det var Johan och Magnus som satte in de första värphönsen på 1980-talet.

– Det var inte självklart för oss att gå in i företaget men när vi väl började utveckla verksamheten gav det ena det andra. Kanske lockade det också att vara mer självständiga och ha ett eget bolag, säger Magnus Dotevall.

Frigående sedan 2011

Sedan dess har verksamheten successivt vuxit. Idag finns plats för 50 000 värphöns och 75 000 livkycklingar i Dotetorp samt 90 000 värphöns i Ullared. Sedan 2011 är alla hönsen frigående, fram tills dess hade de även viss produktion i inredda burar.

– Vi kände att den inredda buren var en dålig kompromiss. När vi började med frigående märkte vi hur bra det fungerade med rörlighet hos hönsen, renare ägg och låg dödlighet.  Det blir också bättre luft i anläggningen, säger Johan Dotevall.

Årets spjutspets 2023

Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk 26/27 den 22 juni.

Dotetorps ägg Åsa Johan Dotevall
Daggamla kycklingar köps in som blir värphöns. FOTO: THOMAS CARLÉN

Magnus och Johan Dotevall såg frigående produktion på en studieresa till Tyskland 2003 och var överens om vartåt det lutade. Ett beslut som togs på magkänsla säger de i dag.
1993 inleddes satsning på det som i dag är Dote Ägg. Det var det året som bröderna bestämde sig för att satsa på eget packeri och köpte en begagnad packmaskin.

”Kunde konkurrera med lågt pris”

Till en början var det butikerna i närområdet som köpte äggen från gården i Dotetorp. Vid den tiden var lokalproducerat inte ett starkt försäljningsargument utan då var priset det viktiga.

– Så vi bestämde oss tidigt för att gå direkt på de fristående handlarna. Eftersom vi kapat två led i kedjan, packeriet och kedjornas centrala inköpsorganisationer, kunde vi konkurrera med lågt pris. Det gjorde att både vi och butiken kunde tjäna lite mera pengar, säger Johan Dotevall.

Det var inte självklart att handlaren skulle byta leverantör hur som helst. 

– Vi var dessutom nystartade och ingen visste vilka vi var så vi var tvungna att konkurrera med ett lågt pris för att vara attraktiva, säger Johan Dotevall.

Handelskonflikt blev genombrottet

1994 kom genombrottet. Då inträffade den stora handelskonflikten som innebar att butikerna stod utan varor och började fråga sig varifrån de kunde få ägg.

– Någon ringde till oss och vi kunde lösa det. Sedan ringde grannbutiken. Konflikten varade tre veckor men det räckte för att vi skulle komma in och många av butikerna har vi fortfarande kvar som kunder efter 30 år, säger Johan Dotevall.

Ekonomi: Dote Ägg

Omsättning 2018: 38 125 000 kronor.

Omsättning 2019: 42 885 000 kronor.

Omsättning 2020: 41 555 kronor.

Omsättning 2021: 49 012 000 kronor.

Omsättningsökning 2018-2021: 29 procent.

Resultat efter avskrivning 2021: 4 035 341 kronor.

Vinstmarginal 2021: 8 procent.

Dotetorps ägg Åsa Johan Dotevall
2 500 ton ägg produceras årligen vid Dote Äggs anläggningar. FOTO: THOMAS CARLÉN

Företaget är angeläget om att verka lokalt, inte bara vad gäller försäljningen av ägg. Gödseln från produktionen, 2 500 ton årligen, säljs till lokala ekologiska lantbrukare och Svenska Foder. Förra året köptes 1 000 ton vete in från lokala odlare för foderinblandning.

Ett led i företagets hållbarhetsarbete är att uppvärmningen av stallar, packeri och kontor numera sker med flis från egen skog. Oljepannan togs ur bruk 2011. Företaget är på god väg att bli självförsörjande på el. 2017 började man investera i solceller och i dag finns 250 kWh installerat. All belysning har bytts ut till ledlampor och ledslang.

Hållbart är också att företaget har hela kedjan, från att man köper in den dagsgamla kycklingen som ska bli värphöna till att äggen levereras till butik.

Efterlyser uppvaknande

Det råder brist på ägg, till stor del beroende på upprepade salmonellautbrott hos Sveriges största äggproducent. Trots det höjs inte priserna på ägg till producenterna tillräckligt för att kompensera de ökande kostnaderna. Dote Ägg är inte opåverkade.

Johan Dotevall är kritisk till att handeln gjort sig beroende av en enskild aktör och tycker att livsmedelskedjorna borde sprida riskerna bättre och ta in fler leverantörer för att minska risken för störningar. Situationen som uppstod för två år sedan då flera anläggningar i Sverige drabbades av fågelinfluensa borde varit en ögonöppnare säger han.

– Vi får hoppas att det kommer ett uppvaknade från handelns sida. Och att de tänker efter – vänta lite ska vi verkligen riskera att göra om samma resa en tredje gång. Det har varit fågelinfluensa, salmonella och nästa gång kan det vara något annat sjukdomsutbrott eller en brand som gör att vi kommer att stå utan ägg en gång till, säger Johan Dotevall.

”Fullt sjå att leverera”

För Dote Ägg har vårens äggbrist inte enbart varit positiv. Företaget producerar samma antal ägg som vanligt men när efterfrågan ökar räcker de levererade äggen inte längre i butiken.

– Så vi får en ökad efterfrågan som vi inte kan täcka för att vi har ju vårt djurantal. Nya butiker ringer och vill ha ägg men vi har redan fullt sjå med att leverera till de butiker vi redan har, säger Johan Dotevall.

Spjutspetsfinalist 2: Dote Ägg

Ägare: Johan och Magnus Dotevall.

Antal anställda: Tolv.

Inriktning: Äggproduktion med hela kedjan, från dagsgammal kyckling till färdigpackat ägg
ut i butik.

Årlig produktion: 2 500 ton ägg.

LÄS MER: Deras företag lyfter hela lokalsamhället

LÄS MER: Finalisterna utsedda i Årets spjutspets 2023