Handla lokalt till jul

Köp svenskt till jul och stötta de svenska livsmedelsproducenterna, så bidrar du även säker och sund djurhållning. Det skriver Lina Aldén och Johannes Antonsson, båda centerpartister.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

När vi närmar oss jul vill vi politiskt engagerade slå ett slag för våra företagare i Sverige som producerar och levererar en mängd olika livsmedel till julhandeln. I synnerhet är det vår basnäring, jord- och skogsbruk, som står för en stor andel när många hem ska pyntas med en gran eller mat till julbordet. Därtill kommer alla typer av förädlare, hantverkare och krögare.

Den rådande pandemin drabbar oss alla på ett eller annat vis. I Sverige har vi den bästa djuromsorgen och de hårdaste reglerna när det kommer till god djuromsorg. Sverige har de senaste tio åren lägst antibiotikaanvändning i EU, vilket är bra för djuren men också för oss konsumenter då vi kan äta sund och säker mat.

Det vi vill påminna om är att när hjulen snurrar, är det mycket viktigt att vi stödjer våra lokala företagare. Det kan vi göra genom att inhandla julmat på gårdsbutiker, handla via rekoringar eller efterfråga lokalt hos våra livsmedelskedjor.

Svenska livsmedel håller hög kvalitet vad gäller djurvälfärd och miljö, och desto närmare man kan handla maten ifrån desto bättre. Julen är en av årets största mathögtider och sätter stort avtryck sett ur miljömässiga aspekter. Vi har stor chans att minimera våra utsläpp samtidigt som vi visar på ekonomisk vilja att bidra till en starkare välfärd i Sverige genom att konsumera från våra egna producenter. Det gäller inte bara under julen utan, även året runt. Det tjänar hela Sverige på.

Linn Aldén (C)

Johannes Andersson (C)

LÄS MER: Svenska råvaror både för köttätare och veganer

LÄS MER: Stöd sund djurhållning - köp svenskt