Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna

Det har brunnit i flera dagar i skogarna i Ragunda kommun i Jämtland. Många lantbrukare har hörsammat Räddningstjänstens önskemål och ställer upp med sina resurser i form av tankbilar, gödseltunnor och traktorer.

Hembygdsgårdens frivilliga gör mackor och kaffe till sambandscentralen och räddningstjänsten liksom hemvärnet som lagar mat.
Hembygdsgårdens frivilliga gör mackor och kaffe till sambandscentralen och räddningstjänsten liksom hemvärnet som lagar mat. FOTO: ULLA THALÉN

Brandläget är fortfarande inte under kontroll i jämtländska Pålgårda eller Näset i Ragunda kommun.

- Men det är lite lugnare nu när bebyggelsen inte längre är hotad. Det är i skogen det brinner - det är oländig terräng och närmare 30 grader varmt. Därför tar det så lång tid, säger Ulla Thalén, ordförande i LRF i Ragunda kommun.

Ingen boskap har heller behövt evakueras till följd av branden

Grävmaskiner och lastbilar ställs till förfogande

Många lantbrukare i trakten är med och hjälper till i själv släckningsarbetet berättar Ulla Thalén.

- Dessutom ställer man grävmaskiner, skogmaskiner och lastbilar till Räddningstjänstens förfogande. Som tur är det gott om entreprenörer i trakten så det finns både maskiner och kunnigt och villigt folk med god lokalkännedom, säger Ulla Thalén.

Fyller vattenflaskor och kokar kaffe

Många bybor hjälper också till och fyller vattenflaskor, kokar kaffe och ordnar fram mat. Alla tider på dygnet.

- Sedan har vi också fått stor hjälp från de lokala företagen som sponsrat mat och dryck. Till exempel har Apoteket bidragit med vätskeersättningsmedel men det har också kommit hjälp med leveranser från Sundsvall, Skellefteå och Östersund. Alla vill hjälpa till, säger Ulla Thalén.

LÄS MER: Skogsbränder rasar överallt i Sverige

LÄS OCKSÅ: Italienska brandflygplanen åter till Sverige