Hög tid att stärka jordbrukets konkurrenskraft
Vi måste se konkreta handlingar bakom regeringsförklaringens kryptiska mening: "Konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas.", skriver Lena Johansson.
Vi måste se konkreta handlingar bakom regeringsförklaringens kryptiska mening: "Konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas.", skriver Lena Johansson.
Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.
En mening om jordbrukets konkurrenskraft, några meningar om skogens betydelse för klimatet och den biologiska mångfalden, en formulering om äganderätten och lite allmänna ordalag om att hela Sverige ska leva. Det var allt om de gröna näringarna i regeringsförklaringen. Visserligen något mer än de enstaka orden i Tidöavtalet, men långt mindre än vad regeringspartierna utlovade i valrörelsen.
Vi fick en landsbygdsminister, tidigare partisekreteraren Peter Kullgren (KD), med ansvar för ett nytt departement, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Det är en bra början, men ansvarsområdet omfattar mycket. Långt mer än jord- och skogsbruk, så vi får hoppas att de gröna näringarna inte försvinner bland mer allmänna landsbygdsfrågor.
Någon påstod att jord- och skogsbruksfrågorna inte nämndes i Tidöavtalet, för att på dessa områden är regeringspartierna och Sverigedemokraterna redan överens. Det känns dock inte sannolikt då Liberalerna före valet uttryckt diametralt motsatta åsikter på flera punkter, till exempel i vargfrågan. I Land Lantbruks sista-minuten-guide inför riksdagsvalet (nr 37/22) sa Liberalernas landsbygdspolitiske talesperson, Jakob Olofsgård: "L beklagar djupt att C och SD med stöd av M och KD beslutat skjuta av vargstammen."
Även när det gäller dieselskattesänkningen och Sveriges självförsörjningsgrad var Liberalerna då oense med övriga regeringspartier. Så även på detta område känns regeringssamarbetet lite skakigt. Men vi ska inte döma ut den nya regeringen redan. Den har väl åtminstone rätt till en smekmånad?
Annars är det regeringspartierna själva som haussat förväntningarna på vad en ny regering skulle kunna åstadkomma för jord- och skogsbruket. Löftena i valrörelsen var många, och frikostiga, inte minst från Kristdemokraterna som nu får ansvar för landsbygdsfrågorna. Med det nybildade bondeförbundet i frontlinjen utsåg det sig till det nya landsbygdspartiet.
Nu gäller det för regeringen att lyckas leva upp till det. Vi behöver bland annat en uppdaterad livsmedelsstrategi, ökad svensk självförsörjning och långsiktiga villkor för brukande av skogen. Och den nya närings- och energiministern Ebba Busch (KD) måste ge politiska förutsättningar för användning av förnybar energi från jord- och skogsbruket.
Förväntningarna är höga och det osäkra omvärldsläget och de skenande kostnaderna på insatsvaror gör att det är bråttom för regeringen att leverera. Vi måste få se konkreta handlingar bakom regeringsförklaringens något kryptiska mening: "Konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas."