Höjd återbetalning på dieselskatten för lantbrukare

Från och med den första juli i år får lantbrukare höjd återbetalning på dieselskatten. Enligt landsbygdsministern är det ett sätt att säkerställa lönsamheten i branschen efter ett tufft år till följd av torkan.

Lantbrukare kan kräva återbetalning på en viss del av skatten som man betalar för att tanka fossil diesel. Från och med den första juli i år får lantbrukare höjd återbetalning på dieselskatten.
Lantbrukare kan kräva återbetalning på en viss del av skatten som man betalar för att tanka fossil diesel. Från och med den första juli i år får lantbrukare höjd återbetalning på dieselskatten. FOTO: MOSTPHOTOS

Den som tankar sin personbil med fossil diesel får betala 4 kronor och 71 öre per liter i miljöskatt (koldioxid- och energiskatt) för sin klimatpåverkan. Men lantbrukare kan kräva återbetalning på en viss del av skatten – en summa som i dag ligger på 1 krona och 43 öre per liter diesel.

Den första juli i år höjs ersättningen med ytterligare en krona, till 2,43 kronor litern, vilket ska gälla åtminstone till årsskiftet. Återbetalningen på skatten gäller för lantbrukare och även för skogsbrukare.

Ett sätt att öka lönsamheten

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger till SVT:

– Lantbruket har haft ett tufft år med torka och har lönsamhetsproblem i branschen. Det här är det mest effektiva sättet att kortsiktigt göra något åt lönsamheten. Det är också ett sätt att säkerställa lönsamheten för jordbruket som konkurrerar med länder där man har betydligt lägre bränslekostnader.

LÄS MER: Tillfällig sänkning av bensin- och dieselskatten

LÄS MER: Borring ska ta ordet om fossilfritt på stämman