Hybridhöstkornet på frammarsch

Förr innebar varje sådd av höstkorn ett lotteri. Men en kombination av mildare vintrar och bättre utsäde gör att allt fler inser fördelarna med hybridhöstkorn.

Enligt rådgivaren Johan Oscarsson har skördarna av hybridhöstkorn varit bra - sortmaterialet har blivit bättre så att det i dag klarar vintrarna bättre.
Enligt rådgivaren Johan Oscarsson har skördarna av hybridhöstkorn varit bra - sortmaterialet har blivit bättre så att det i dag klarar vintrarna bättre. FOTO: BERTIL HAGSGÅRD

Hybridhöstkorn har två stora fördelar: det ger ofta en god skörd men framför allt mognar grödan betydligt tidigare än andra alternativ, vilket innebär att man vinner tid och kan så höstrapsen tidigare. 

– Tidigare har det funnit en myt om att det är svårt att bli av med höstkorn och att om du en gång satt höstkorn så har du alltid höstkorn. Men allt fler inser nu hybridhöstkornets fördelar och under de senaste fem åren har vi sett en tydlig ökning här i Östergötland, säger Johan Oscarsson, växodlingsrådgivare i Östergötland.

Klarar vintrarna bättre

Enligt Johan Oscarsson har skördarna varit bra - sortmaterialet har förändrats och blivit bättre så att det i dag klarar vintrarna bättre. 

Förr var det mer av ett lotteri om det skulle överleva, men det har fungerat relativt bra de senaste åren. Jag tror att det beror på en kombination av mildare vintrar och att man har satsat på att få fram ett bättre material som ska klara vintern, inte bara här utan också i Polen och Baltikum.

Känslig för snömögel

Ett problem är dock att grödan fortfarande är känslig för snömögel då den sås tidigt och hinner bestockas.

– Om det kommer snö utan tjäle blir det varmt under snön. Det gynnar svampen som trivs på väl bestockade grödor. Så snömögel är en stor fiende för höstkornet, men som tur är har vi de senaste åren varit förskonade från snö utan tjäle, säger Johan Oscarsson.

Än så länge har höstkornet ett begränsat användningsområde som foder eller etanol, vilket ger en lägre prisbild.

– Men får du en riktigt bra skörd spelar det inte så stor roll, särskilt inte om du sedan får en fin höstrapsskörd. Då kan det vara värt det lilla pristapp som sker i jämförelse med till exempel vete.

Blir viktigare i framtiden

I framtiden tror Johan Oscarsson därför att hybridhöstkornets tydliga fördelar, särskilt för höstrapsen, kommer att göra det ännu populärare.

– Det tidsfönster som det skapar för att så höstraps är jätteviktigt och varje dag gör skillnad för höstrapsskörden. Dessutom gör det att rapsplantan klarar övervintringen bättre. 

Läs mer: Grödor och avvattning för bättre lönsamhet på Brunnbydagarna

Läs mer: Ovanligt tidig skörd av höstkorn i Skåne