Idag påbörjas stängsel mot vildsvin

I dag, måndag, har arbetet med att sätta upp stängsel utmed tysk-danska gränsen påbörjats. Hägnet är nästan 70 kilometer långt och beräknas vara klart till hösten.

Rädslan för afrikansk svinpest får danskarna att bygga stängsel mot Tyskland.
Rädslan för afrikansk svinpest får danskarna att bygga stängsel mot Tyskland. FOTO: CECILIA PERSSON

"Vi har 11 miljarder goda grunder till att göra allt vad vi kan för att förhindra att afrikansk svinpest kommer till Danmark. Nu kan vi äntligen komma i gång med att sätta upp vildsvinsstängslet. Med vildsvinsstängslet och vår intensivare jakt på vildsvin bryter vi smittkedjan så att det är mindre risk för den afrikanska svinpesten att nå Danmark" säger miljö- och livsmedelsminister Jakob Elleman-Jensen.

Miljardexport

Den danska grisbranschen exporterade för 30 miljarder danska kronor under 2018. Exporten till länder utanför EU var värd 11 miljarder. Vid ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest i Danmark stängs alla exportmöjligheter utanför EU.

Vildsvinsstängslet mot Tyskland är en åtgärd av flera som det danska folketinget tog beslut om i mars förra året för att hindra den smittsamma sjukdomen att komma in i Danmark. 123,9 miljoner danska kronor har man avsatt för arbetet.

LÄS MER: Sju mils stängsel ska hålla vildsvinen stången

Lättare jaga

Bland annat har man infört högre böter om djurtransporter inte rengörs ordentligt, det finns anslag vid rastplatser om riskerna med att slänga matavfall i naturen, det har blivit lättare att kunna jaga vildsvin dygnet runt och vildsvinen jagas intensivare på såväl privat som statlig mark.

Stängslet kommer att vara ett kraftigt stålträdsstängsel, en och en halv meter högt och en halv meter ner i jorden. Det kommer att finnas 20 öppningar där det är möjligt att passera genom stängslet.

LÄS MER: Viltstängsel mot Ryssland hindrar inte svinpest