Inget åtal för svartslakt mot gårdsägare i Skåne

Det blir inget åtal för svartslakt mot ägaren till en gård där Livsmedelsverkets inspektörer hittat grishuvuden, julskinkor och slaktrester från runt tjugo grisar.

Trots att inspektörer fann slaktrester efter grisar och slakteriutrustning på gården blir det inget åtal för svartslakt. Arkivbild.
Trots att inspektörer fann slaktrester efter grisar och slakteriutrustning på gården blir det inget åtal för svartslakt. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Miljöenheten har slagit till mot gården, som saknar slakteritillstånd och ligger i en kommun i Skåne, flera gånger. Vid det senaste tillfället, i slutet av 2017, deltog även inspektörer från Livsmedelsverket. De fann då maskiner och utrustning för slakt, samt ett rökeri på gården. De såg också djurkadaver utspridda på gårdsplanen, avfallstunnor med slaktrester, en skottkärra med halverade grishuvuden och skållkar, rapporterar Ystads allehanda.

Har tidigare polisanmälts för svartslakt

Livsmedelsverket polisanmälde mannen som drev verksamheten. Att slakta utan tillstånd är förbjudet, om det inte rör sig om så kallad husbehovsslakt. Och som husbehovsslakt räknas endast sådant som slaktas för att ätas på plats, av de boende på gården.

Mannen har tidigare polisanmälts för svartslakt, dock utan att det lett till åtal. Nu hoppades Livsmedelsverket och kommunens livsmedelsinspektörer att bevisen skulle vara tillräckliga, och att tidigare fall skulle läggas samman med det nya.

Men enligt åklagaren går det inte att bevisa att den eller de som har varit misstänkta gjort sig skyldiga till brott.

Har ansökt om tillstånd

I december 2017 utfärdade Livsmedelsverket ett förbud mot att släppa ut kött på marknaden från den berörda gården. Mannen som driver verksamheten har dock efter det ansökt om slakteritillstånd hos Livsmedelsverket, en ansökan han fick nej till förra året. En ny ansökan har kommit in, som ännu inte är avgjord.

Läs mer: Risk för ökad svartslakt efter torkan

Läs mer: Polisen misstänker svartslakt