Inställda marknader slår mot små aktörer

För matmarknader verkar myndigheter tolka lagen olika och det är problematiskt för koncept som Bondens egen marknad eller Reko-ringar, skriver Tove Mellgren i sin ledare.

Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk.
Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: KLAS ANDERSSON/PRIVAT

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Augusti och september är månaderna då många inom lantbruket ska få njuta av frukten av sitt arbete. Årets skörd ska skördas och säljas. Men för många mindre producenter är frågan, var?

Skördefester och marknader för lokal mat och dryck riskerar i år att bli inställda med anledning av coronapandemin och gränsen på 50 personer vid folksamlingar.

Inställda marknader drabbar småskaliga livsmedelsproducenter hårt. Koncept som Bondens egen marknad eller Reko-ringar är viktiga handelsplatser för många mindre och nyetablerade företag. Det är också en plats där lokala producenter kan skapa kundrelationer och där nyfikna konsumenter kan få information om hur mat blir till.

Fristående marknadsplatser erbjuder även producenter en bättre marginal på sina produkter när man slipper mellanhänder.

Många levnads- och konsumtionsmönster har förändrats med anledning av pandemin och restriktionerna. Flera branscher som är beroende av folksamlingar har protesterat mot ovissheten. Idrottsrörelsen har varit på krigsstigen mot publikfria matcher och uteblivna intäkter. Profiler inom kulturbranschen har krävt sin ministers avgång efter uteblivit besked om när kulturarrangemang kan hållas igen.

Många har påpekat orättvisan i hur ojämnt restriktionerna slår. Ordningslagen är inte anpassad för den pandemi som drabbats oss, utan reglerar endast vissa verksamheter oberoende av risken för smittspridning.

För matmarknader verkar myndigheter dessutom tolka lagen olika. I vissa kommuner räknas inte utställarna som en del av folksamlingen. På andra ställen får man arrangera en utomhusmarknad under förutsättning att det finns ett lämpligt avstånd. Samtidigt är det mindre risk för smittspridning vid ett besök på en utomhusmarknad än att gå in i en livsmedelsbutik.

Allt tyder på att begränsningen på 50 personer kommer att kvarstå under lång tid.

Många arrangörer och producenter är bra på att hitta nya vägar, ofta genom digitala lösningar. Men fortsatt inställda arrangemang kommer vara en prövning för många som riskerar förlora sina affärsverksamheter. Det vore en förlust för matkulturen i Sverige.

LÄS MER: ”Varför stödja lokala restauranger?”