Irländare kan få fortsätta styra över EU-stöden

Oddsen ökar för att irländaren Phil Hogan blir kvar vid EU-rodret då jordbruksstödens framtid avgörs nästa år.

Phil Hogan kan få styra vidare över jordbrukspolitiken, Cap.
Phil Hogan kan få styra vidare över jordbrukspolitiken, Cap. FOTO: ANN LINDÉN

Intensiva politiska rykten i Dublin gör gällande att Hogan i höst kan få förlängt på posten som EUs jordbrukskommissionär och därmed får chansen att sy ihop förslaget till stor reform av jordbrukspolitiken, Cap, som han själv presenterade i somras. Risken för försening av reformen, som ska träda i kraft 2021, bedöms minska om Hogan får fortsätta att driva på processen mot beslut.

Ställer gärna upp

I december annonserade Hogan att han gärna fortsätter som just jordbrukskommissionär i ytterligare en femårsperiod.

Läs mer: Phil Hogan vill fortsätta som jordbrukskommissionär

Nyhetsbrevet Agra Europe rapporterar nu att Irlands premiärminister Leo Varadkar i det styrande partiet Fine Gael är satt under stark press att snart utse landets kandidat som kommissionär. Och att partikamraten Hogan ligger allra bäst till. Att vara tidigt ute med nomineringen bedöms ge landet större chans att få besätta en "viktig post". Och som ett viktigt nationellt intresse bedömer den stora köttexportören Irland just jordbruket.

Brexit försenar budgeten

Något som kan tala för att Hogan ges fortsatt förtroende med den komplicerade Cap-reformen är att EU redan ligger på efterkälken med beslut om nästa långtidsbudget efter att Brexit förvärrat striden om finansieringen.

Förhoppningen var att budgeten för åren 2021-2027 skulle hinna tas redan före EU-valet 26 maj. Nu är siktet inställt på slutet av detta år. Utan ett besked om hur mycket pengar budgeten rymmer är det svårt att ta avgörande beslut om jordbruksstöden.

Sverige vill skära ned Cap

Sverige tillhör de länder som riskerar ökad avgift då Storbritannien lämnar. Den svenska regeringen har tydligt markerat att just jordbruksstöden borde skäras ned.

Phil Hogan, som har en egen bakgrund inom jordbruket, ses däremot som något av en garant för att jordbrukspolitiken värnas då EU-budgeten ofrånkomligen dras ned.

Tak för stöd

Den Cap-reform som han presenterat innebär en neddragning av jordbruksstöden med sammanlagt fem procent. En del av pengarna ska sparas genom införande av ett obligatoriskt tak för hur stora stöden får vara. Enligt Hogans förslag sätts taket vid 100 000 euro per företag, med en avtrappning från 60 000 euro. Avdrag ska dock få göras för gårdens arbetskraft.

Kan ersätta Malmström

Även om Phil Hogan nomineras är det inte säkert att Irland drar vinstlotten i det komplicerade pusslet att fördela kommissionärsposterna. Hogan uppges i andra hand kunna tänka sig att efterträda Cecilia Malmström på posten som handelskommissionär.

Hittills är det bara österrikaren Franz Fischler som har varit jordbrukskommissionär under två perioder, från 1994 till 2004.

LÄS MER: Få koll på alla Brexittermerna