Japanska vildsvin ska vaccineras mot svinpest

I september i fjol bröt svinpest ut i Japan och sedan dess har grisbesättningar i fem prefekturer, län, drabbats. Nu vill myndigheterna vaccinera vildsvin.

I Japan ska vildsvin vaccineras mot svinpest. Arkivbild.
I Japan ska vildsvin vaccineras mot svinpest. Arkivbild. FOTO: PETRAS MALUKAS

Japan planerar att vaccinera vildsvin för att stoppa utbrottet av svinpest i landet, det första på 27 år, rapporterar etermediebolaget NHK. Enligt landets jordbruksdepartement ska vaccineringen av vildsvin, som pekats ut som spridare av svinpesten till lantbruksbesättningar, påbörjas i mitten av mars. Det är första gången som Japan försöker sig på att vaccinera vilda djur.

30 grisfarmar

Den smittsamma virussjukdomen svinpest, alltså inte varianten afrikansk svinpest, har sedan i höstas drabbat lantbruk i fem prefekturer i Japan. Mer än 30 grisgårdar har tvingats avliva smittade djur och sjukdomen har även konstaterats hos 180 vildsvin.

Vaccinationen av vildsvin kommer att genomföras i prefekturerna Gifu och Aichi där de smittade vildsvinen hittats.

Vaccinet grävs ner

Vildsvinen ska av förklarliga skäl inte vaccineras genom sedvanlig injektion. Det flytande vaccinet ska i stället blandas med majsmjöl och grävas ned i marken. Vildsvinen kommer då att bli vaccinerade mot pesten om de äter betet. Totalt ska 120 000 doser vaccin distribueras till vildsvin under det kommande året.

Två varianter

Det finns två varianter av svinpest, den klassiska svinpesten (CSF) och den afrikanska svinpesten (ASF). Den klassiska, som är den som nu har konstaterats i Japan, har funnits i Europa under en längre tid, och finns spridd över världen.

Senaste dokumenterade utbrottet i Sverige var 1944, och det har förekommit stora utbrott inom EU, men senare tid har det bara varit sporadiska utbrott av enstaka fall. Det skriver Jordbruksverket i Sverige.

Läs mer: Första fallet av svinpest i Japan på 26 år

Kinesisk resenär fast med smittat griskött

Danish Crown växer i Japan efter EU-avtal