Jennie Nilsson: ”Behövs uthållighet för att stärka mjölksektorn”

Det behövs fortsatt arbete och uthållighet för att stärka svensk mjölkproduktion, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Den nationella livsmedelsstrategin ska även bidra till att stärka mjölknäringen, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Den nationella livsmedelsstrategin ska även bidra till att stärka mjölknäringen, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson. FOTO: STEFAN LINDBLOM

– Mjölken är väldigt viktig för Sverige, både som näring och som livsmedel. Det är ett av skälen till att vi fick till en livsmedelsstrategi och nu tar fram en andra handlingsplan. Vi behöver fortsätta jobba med sådant som stärker effektiviteten, lönsamheten och exporten.

Bör vi satsa på ökad export innan vi säkerställer landets egen produktion?

– Lönsamheten i lantbruket måste bli bättre och ett sätt är genom export, men det är kanske inte första och viktigaste åtgärden kopplat till självförsörjning.

Ett annat prioriterat område är att minska regelbördan, enligt ministern.

– Samtidigt är detta något vi behöver arbeta med nationellt och inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP. Men inför kommande CAP-reform kommer livsmedelsstrategins mål om att öka matproduktionen vara viktiga.

Landsbygdsprogrammet bidrar redan till mjölksektorns utveckling i Sverige, enligt Jennie Nilsson.

– Det allra konkretaste exemplet på vilken nytta landsbygdsprogrammet kan ha för mjölksektorn är kanske de 2,3 miljarder kronor som finns budgeterade till investeringsstöd, som till nya eller ombyggda djurstallar.

LÄS MER: Mjölkinvägningen på historiskt låga nivåer